• Psyche

Gelukkig op z'n Fins: zó pak je dat aan!

Gelukkig op z'n Fins: zó pak je dat aan!

De 'Korvapuusti' is alvast veelbelovend! 

En weer is Finland uitgeroepen tot het gelukkigste land ter wereld in het World Happiness Report 2021 van de Verenigde Naties. Ook in 2020, 2019 en 2018 viel deze eer te beurt aan het land. In totaal werden 156 landen aan de hand van zes criteria onderzocht hoe gelukkig de inwoners zijn. 

Wat de Finnen nu precies zo gelukkig maakt heeft vooral te maken met hun manier van leven. En omdat er zelf heengaan er even niet inzit, heeft Visit Finland een aantal tips vrijgegeven, waarmee je de factor Fins geluk ook thuis in zelfisolatie kunt nastreven. Komen ze:

Neem een koude douche

Gelukkig op z'n Fins: zó pak je dat aan!

Finnen zijn gek op de sauna en zwemmen in zee, ook in de winter. Het effect kun je nabootsen door even koud te douchen.  Het geheim van een plons ijskoud water is dat het de aanmaak van de gelukshormonen endorfine, serotonine en dopamine aanjaagt. Dat zijn natuurlijke oppeppers die stress bestrijden en je heerlijk rozig maken. Wel even een paar minuten doorzetten, de Finnen noemen dat 'sisu', volharding. Daarna nog even wisselen tussen warm en koud en je voelt je als herboren  

Pak een boek

Gelukkig op z'n Fins: zó pak je dat aan!

Finnen zijn verzot op lezen. Het land telt ontelbaar veel bibliotheken en de Oodi bibliotheek in Helsinki, die afgelopen jaar opende. Is meteen uitgeroepen tot de beste bibliotheek van de hele wereld. In 2016 riep de UN Finland uit tot het meest belezen land – de 5,5 miljoen Finnen lenen zo’n 68 miljoen boeken per jaar. Dat kunnen we niet op ons laten zitten – ga lekker zitten met een boek uit onze lockdown-tips.

De natuur in

Gelukkig op z'n Fins: zó pak je dat aan!

De Finse ziel en de magie van bossen zijn met elkaar verbonden, ze bivakkeren voortdurend tussen de bomen. Wandelen mag – mits op gepaste afstand van elkaar - dus zorg voor een ommetje. Het is wetenschappelijk aangetoond dat al na 15 minuten wandelen in het bos je polsslag omlaag gaat en je je relaxter voelt. Voor het betere Finlandgevoel: op Spotify kun je relaxte geluiden streamen van Fins Lapland.

Bak kaneelbroodjes

Gelukkig op z'n Fins: zó pak je dat aan!

Het Finse woord Korvapuusti betekent zoiets als 'een draai om je oren' maar in Finland is het ook de naam van een heel populair zoet kaneelbroodje. Net als Nederlanders en Belgen zijn ook Finnen verslaafd aan koffie – zo’n 10 kilo per persoon per jaar – en daar past een kaneelbroodje perfect bij. Zo goed dat  de Finse taal er zelfs een woord voor heeft: 'pullakahvit' dat letterlijk 'broodje koffie' betekent.

Het is heerlijk comfort food, zo maak je het. 

Wees tevreden

Gelukkig op z'n Fins: zó pak je dat aan!

Bij geluk denk je misschien aan uitgelaten levenslust, maar daarvoor moet je niet bij de Finnen zijn. Die zoeken het meer in tevreden zijn met wat er is en innerlijke vrede. Nu is dat onder de huidige corona-omstandigheden nog best een uitdaging, maar goed, qua tel-uw-zegeningen: dak boven je hoofd, stromend water, voldoende te eten, elektriciteit – het zou allemaal erger kunnen, toch?  

Foto's (c) Visit Finland, iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in