Best even schrikken: bereken hier je slaap(tekort) met de 'lost sleep calculator'

Best even schrikken: bereken hier je slaap(tekort) met de 'lost sleep calculator'

Lig je ’s nachts vaak wakker, denkend aan wat er voor de volgende dag allemaal in je agenda staat, of dat die lekkende kraan echt aan vervanging toe is, je tandartsafspraak nog verzet moet worden en je morgen weer eens wat aan beweging moet doen?

Hoeveel uren slaaptekort zou je daarmee oplopen per jaar en welke roofbouw heeft dat inmiddels op jou gepleegd? 

De verloren slaap calculator Makers van een Engelse interieurwebsite die ook veel slaapkamerartikelen verkopen, hebben hiervoor een zogenaamde ‘verloren slaap calculator’ ontwikkeld. En handige tool die aan de hand van je leeftijd en het aantal genoten slaapuren van de voorafgaande nacht (mits dit een gemiddelde was) voor je uitrekent hoeveel uren slaap je mogelijk op jaar- of maandbasis tekort bent gekomen. De cijfers worden vergeleken met een groot onderzoek, waarbij ruim 2500 Britten van 18 jaar en ouder is gevraagd naar hun slaappatronen. 

Vrienden, familie en seks issues In het onderzoek wordt uitgegaan van acht slaapuren per nacht. Een 27-jarige, die altijd maar zes van de acht uur slaap heeft gekregen per nacht, heeft elf jaar van haar leven aan slaaptekort opgebouwd. Elk uur aan slaapgebrek schijnt volgens experts namelijk voor ons te voelen als 1,5 uur. De meest voorkomende onderwerpen die volgens de ondervraagde groep mensen tijdens hun nachtelijke getob in bed voorbij kwamen, gingen over vrienden- en familiezaken en seks-issues, met of juist zonder hun partner. 

Lees ook: Praten in onze slaap, waarom doen we dat eigenlijk?

EenzaamNaast deze reken-gadget houdt de site waarop de calculator staat zich ook bezig met het serieuze aspect ervan, zoals het effect van chronisch slaapgebrek. Mensen kunnen er enorm van uit hun humeur raken of zelfs erg eenzaam worden. 

Competitedrang Het is wel een beetje een hype voor sommige mensen om steeds te roepen hoe druk ze zijn en hoeveel slaap ze daardoor tekort komen. Een vermoeiend soort competitie over wie het zwaarste (en daarmee juist meest interessante?) leven heeft. Maar wat is precies de waarheid, en wie lijdt echt aan serieus slaapgebrek? 

Probeer de 'lost sleep calculator' zelf en kijk wat die over jouw hoeveelheid slaap te zeggen heeft.

Best even schrikken: bereken hier je slaap(tekort) met de 'lost sleep calculator'