• Psyche

6 manieren om als 40-plusser je weerstand te verhogen 

6 manieren om als 40-plusser je weerstand te verhogen 

Ben je 40+? Dan is het handig als je iets meer moeite doet om als die verkoudheid- en griepepidemieën te ontwijken. Het goede nieuws? Daar kan je zelf ook een paar dingen voor doen. Hier vijf tips om de bacillen buiten de deur te houden.

1. Handen wassen

Niet het eerste waar je aan denkt, maar via je handen loop je enorm veel kans op besmetting. Was ze in deze periode daarom een keertje vaker als je bijvoorbeeld net terug bent van je werk of een lunch.

En als je veel gebruik maakt van het Openbaar Vervoer is het ook aan te raden om je handen even te wassen als je op de plek van bestemming bent.

2. Vitaminen

Dat je alle benodigde voedingsstoffen extra goed kan gebruiken in deze periode, staat vast. Neem daarom je dieet nog eens goed onder de loep. 

Krijg je genoeg vitamine C (goed voor je weerstand) en A ('anti-infectie-vitamine') en B6 (anti-bacterieel) binnen? Op Startpagina.nl vind je enorm veel informatie over vitaminen en supplementen. 

3. Koud douchen

Ja echt! Juist als het buiten koud is en je wel onder die warme douche zou willen blijven staan, is een koele afsluiting van je badritueel heel goed voor je weerstand.

Door een koude douche gaat je lichaam aan het werk, het moet je weer warm zien te krijgen. Je bloed wordt sneller naar de belangrijke organen gepompt om te voorkomen dat ze onderkoeld raken.

Je bloeddruk gaat naar beneden en je stofwisseling omhoog. Door die ‘extreme kou’, moet het lijf zich sterker verweren tegen ziektes en krijgt je immuunsysteem een boost.

4. Kippensoep

Ben je eenmaal geveld? Dan is kippensoep een goede manier om je geïrriteerde maag weer een beetje te vullen. Wetenschappelijk bewezen is het allemaal niet, maar er is maar weinig dat ons een beter gevoel geeft dan een kopje dampende soep met veel verse groenten. 

5. Goed nachtrust

Slaap is het beste medicijn, kregen wij als klein kind al te horen als we ons vroeger niet helemaal jofel voelden.  Minstens 8 uur is optimaal om een beetje fris en fruitig voor de dag te komen.

Weinig slapen, betekent een lagere weerstand en dat kan weer zorgen voor een vervelende griep. Dus pak een extra uurtje om je lichaam een handje te helpen.

6. Licht - Vitamine D

In deze periode is er een stuk minder daglicht en daardoor krijg je ook veel minder vitamine D binnen dan in de zomer. Daar komt nog bij dat je lichaam, als je de 40 bent gepasseerd, ook meer moeite heeft om die vitamine D goed op te slaan.

Zorg er daarom voor dat je buiten komt (pak de fiets in plaats van de auto) en ga na of speciale lichttherapie anders iets voor jou is.

Kijk op Startpagina.nl voor meer informatie over je gezondheid, griep en je weerstand. Beterschap!

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in