Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Moet jij weleens plassen als je net geplast hebt? Experts onthullen wat het betekent

Herken je het gevoel? Je gaat naar het toilet, maar vijf minuten later voel je alweer die aandrang om te plassen. Het kan frustrerend zijn, maar het is ook een veelvoorkomend probleem. We vertellen je de vijf belangrijkste redenen waarom dit gebeurt en wat het zou kunnen betekenen voor je gezondheid.

plassen

Het kan behoorlijk frustrerend zijn: je gaat net naar de wc en voelt alweer de aandrang. Wat is hiervan de oorzaak?

1. Overmatig vocht drinken

Een van de eerste en meest voor de hand liggende redenen kan te maken hebben met de hoeveelheid vocht die je consumeert. Het drinken van te veel vloeistof kan ervoor zorgen dat je blaas snel weer vol raakt, wat resulteert in frequent urineren. Ook bepaalde voedingsmiddelen en dranken kunnen blaasirritatie veroorzaken.

Volgens Dr. Courtenay Moore, uroloog aan het Ohio State University Wexner Medical Center, kunnen zure vruchten, vruchtensappen, alcohol, koolzuurhoudende dranken, koffie, thee, chocolade en gekruid voedsel de blaas irriteren. Deze irriterende stoffen zorgen ervoor dat de blaas zich sneller leegt en vaker aandringt. Experts adviseren om de inname van deze irriterende voedingsmiddelen te beperken en kleinere hoeveelheden vocht over de dag te verspreiden in plaats van grote hoeveelheden ineens te drinken.

2. Urineweginfectie (UTI) - Blaasontsteking

Een veelvoorkomende oorzaak van frequent urineren is een blaasontsteking, ook wel een urineweginfectie (UTI) genoemd. Wanneer je blaas ontstoken raakt door een infectie, kan deze overactief worden, wat zorgt voor de aandrang om te plassen, zelfs direct na het toiletbezoek. Andere symptomen van een blaasontsteking zijn pijn of branderigheid bij het plassen, troebele of bloederige urine, en een onaangename geur.

Dr. Ramesh Krishnan, uroloog bij Memorial Hermann Medical Group, legt uit dat een antibioticakuur vaak nodig is om een blaasontsteking te behandelen. Extra vocht kan helpen de infectie uit het urinestelsel te spoelen. Als je symptomen hebt die wijzen op een blaasontsteking, zoals pijn bij het plassen of troebele urine, is het belangrijk om zo snel mogelijk een arts te raadplegen.

3. Overactieve blaas

Een overactieve blaas is een andere mogelijke oorzaak van frequent urineren. Hoewel het normaal is om zes tot acht keer per dag naar het toilet te gaan, kunnen mensen met een overactieve blaas veel vaker aandrang voelen. Deze aandoening kan leiden tot plotselinge, oncontroleerbare aandrang om te plassen, wat een enorme impact kan hebben op het dagelijks leven. Het kan ook gepaard gaan met ongewild urineverlies. Behandeling varieert, maar kan bestaan uit medicatie, fysiotherapie of gedragsveranderingen.

4. Interstitiële cystitis

Interstitiële cystitis, ook wel het pijnlijke blaassyndroom genoemd, is een chronische aandoening die ernstige pijn in het bekkengebied en frequent urineren veroorzaakt. Mensen met deze aandoening ervaren vaak een verzachtend gevoel wanneer ze naar de wc gaan, omdat de druk in hun blaas blijft toenemen naarmate de blaas zich vult. Deze aandoening komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en kan leiden tot wel 50 toiletbezoeken per dag. Het kan moeilijk te behandelen zijn, maar er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar om de symptomen te verlichten.

5. Prostaatproblemen

Bij mannen kunnen prostaatproblemen, zoals een vergrote prostaat, leiden tot frequent urineren. Een vergrote prostaat kan de urethra vernauwen, waardoor het moeilijker wordt om de blaas volledig te legen. Dit kan een constant gevoel van aandrang veroorzaken, evenals andere symptomen zoals nachtelijk urineren, moeite met plassen, of een zwakke urinestraal.

Houd het in de gaten

Frequent urineren, vooral wanneer het voelt alsof je meteen weer moet plassen na een toiletbezoek, kan verschillende oorzaken hebben. Van overmatig vocht drinken tot medische aandoeningen zoals urineweginfecties, een overactieve blaas of prostaatproblemen – het is belangrijk om aandacht te besteden aan je lichaam en de oorzaak van je klachten te achterhalen. Als je merkt dat je vaak aandrang voelt of andere verontrustende symptomen ervaart, is het verstandig om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Happy 50
  • Her.ie
  • Adobe Stock