Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Moet jij vaak direct na het eten poepen? Een expert onthult wat het betekent

Net je laatste hap doorgeslikt en oh shit... Je moet direct naar het toilet! Heb jij hier weleens last van? Je bent niet de enige. Dit fenomeen roept vaak vragen op, en de verklaring is ingewikkelder dan je zou denken.

poepen

Veel mensen gaan ervan uit dat wat zij net hebben gegeten direct door het spijsverteringsstelsel schiet en vrijwel meteen weer het lichaam verlaat. Maar volgens Dr. Joseph Salhab, een gerenommeerd gastro-enteroloog met een grote aanhang op sociale media, klopt dit niet. In een gesprek met zijn 1,8 miljoen volgers op TikTok legt hij uit dat deze snelle stoelgang niets te maken heeft met een razendsnelle vertering.

De echte reden: de gastrocolische reflex

Volgens Dr. Salhab is de werkelijke reden achter deze haastige wc-bezoeken een natuurlijke lichaamsreactie, genaamd de gastrocolische reflex. Dit fysiologische proces treedt in werking zodra voedsel je maag bereikt.

“Wanneer je eet, rekt je maag uit. Dit stuurt signalen naar de hersenen, die op hun beurt een boodschap sturen naar de dikke darm. Hierdoor trekt de dikke darm samen om ruimte te maken voor het nieuwe voedsel dat eraan komt,” aldus Dr. Salhab. “Dit kan ervoor zorgen dat je direct na het eten het gevoel krijgt dat je naar het toilet moet.”

Met andere woorden: het is niet je net genuttigde maaltijd die er direct weer uitkomt, maar je darmen maken plaats door wat ‘oude voorraad’ te verplaatsen.

Bevestigd door medische bronnen

De NHS-website bevestigt deze verklaring en stelt dat de gastrocolische reflex een volkomen normale reactie is van het spijsverteringsstelsel. Het komt vooral voor na een grote of vette maaltijd en is bij sommige mensen sterker aanwezig dan bij anderen.

Wat kun je doen als het hinderlijk is?

Voor mensen die hier regelmatig last van hebben, raadt Dr. Salhab aan om een Low FODMAP-dieet te proberen. Dit dieet, dat vaak wordt ingezet bij het Prikkelbare Darm Syndroom (IBS) en SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth), helpt om voedingsmiddelen te identificeren die spijsverteringsproblemen kunnen triggeren.

Voedingsmiddelen die in dit dieet tijdelijk worden vermeden, zijn onder andere knoflook, uien, asperges, kool, champignons, appels, avocado’s, en bepaalde zuivelproducten zoals melk en yoghurt. Na enkele weken kunnen deze producten weer voorzichtig worden geïntroduceerd om te testen hoe het lichaam erop reageert.

Conclusie

Moet jij ook vaak direct na het eten naar het toilet? Dan is je spijsverteringsstelsel gewoon goed aan het werk. Je lichaam regelt efficiënt de doorstroom van voedsel en afvalstoffen. Mocht dit echter te veel overlast geven, dan kan het aanpassen van je dieet mogelijk verlichting bieden. Hoe dan ook: je darmen weten precies wat ze doen!

Happy 50
  • Her.ie, TikTok @thestomachdoc
  • Adobe Stock