Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Menopauze-vriendelijke slaapkamer: tips voor een betere nachtrust

Alsof de ongemakken van de overgang, zoals opvliegers, moodswings en andere lichamelijke veranderingen, nog niet vervelend genoeg zijn, lijdt ook je slaapkwaliteit onder deze fase. Gelukkig kun je met de nodige aanpassingen in de slaapkamer toch de goede nachtrust krijgen die je nodig hebt.

menopauze

Volgens een onderzoek gepubliceerd in The Journal of the Menopause Society, heeft maar liefst 40 tot 60 procent van de vrouwen last van slaapproblemen tijdens de menopauze. Dingen zoals ons voedingspatroon en wat we dragen in bed, hebben allemaal invloed op onze slaapkwaliteit en zijn extra belangrijk tijdens de overgang. Door een aantal simpele strategieën toe te passen, kun je je slaapkwaliteit een flinke boost geven in deze fase van het leven.

Creëer een rustgevende slaapomgeving

Zorg ten eerste voor een koele slaapkamer, van ongeveer 18 graden Celsius. Dit kan helpen om opvliegers te voorkomen, waardoor je nachten minder onderbroken zullen worden. Draag ademende kleding naar bed, zoals een katoenen hemd. Vervang ook je beddengoed voor exemplaren van katoen, zodat je lichaam zijn warmte kan afvoeren. Zorg voor goede ventilatie van de ruimte en zorg ervoor dat deze donker en stil is.

Houd een regelmatig slaapschema aan

Regelmaat is ontzettend belangrijk om je nachtrust een boost te geven. Ga elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op hetzelfde tijdstip op, zelfs in het weekend. Dit helpt je biologische klok te reguleren en kan bijdragen aan je algehele gezondheid, waardoor je de vervelende symptomen van de menopauze beter de baas blijft.

Vermijd stimulerende middelen

Een gezond voedingspatroon is belangrijk voor een goede nachtrust. Beperk het gebruik van cafeïne, nicotine en alcohol, vooral in de uren voor het slapengaan, omdat deze stoffen de slaap kunnen verstoren. Bovendien kan het nuttigen van deze middelen opvliegers verergeren, wat een van de redenen is waarom vrouwen 's nachts wakker liggen. Vermijd daarnaast zware maaltijden vlak voor het slapen. 

Zoek naar ontspanning

Gestrest en met een druk hoofd naar bed gaan is nooit een goed idee. Zorg ervoor dat je na een lange dag voldoende ontspant voordat je naar bed gaat. Mindfulness, meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen hierbij helpen.

Vermijd intensief sporten en beperk je schermtijd vlak voordat je gaat slapen. Creëer een avondroutine voor jezelf: lees een boek onder het genot van een kop thee, maak een avondwandeling en creëer een fijne skincare routine – deze dingen kunnen je allemaal tot rust brengen. Overigens kan matige fysieke activiteit gedurende de dag bijdragen aan een betere nachtrust.

Overweeg natuurlijke hulpmiddelen

Heeft je lichaam nog meer ondersteuning nodig om tot rust te komen? Dan kan het gebruik van supplementen uitkomst bieden. Kruiden zoals kamille en valeriaan helpen je te ontspannen en vind je terug in verschillende soorten thee.

Ook magnesium kan uitkomst bieden, omdat het je spieren laat ontspannen en je serotonine in balans brengt, wat vervolgens helpt bij het aanmaken van melatonine – het hormoon dat helpt om te slapen.

Happy 50
  • Hello! Magazine, Slaapwijsheid, Natuurlijk Presteren
  • Adobe Stock