Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Je lijf snappen in de overgang? Paulien en Nanneke weten hoe

Fotografe/art-consultant Paulien Huizinga en voedingsdeskundige Nanneke Schreurs werden niet bepaald vrolijk van alles wat ze over de overgang te horen kregen. Opvliegers, verlies van libido, gewichtstoename, slaapproblemen, somberheid en ga zo maar door. Kon dat niet anders? Ze sloegen de handen ineen en kwamen met een gedegen plan van aanpak.

Nanneke Paulien

Paulien Huizinga (1971) ging van maatje 36 als negentienjarige vice-Miss Universe naar maat 44 in de overgang. Toen ze haar gewoontes veranderde, ontdekte ze hoe eenvoudig ze van overtollig buikvet afkwam.

Andere gewoontes opgebouwd

Als fotograaf, art-consultant en moeder van drie kinderen weet ze hoe belangrijk het is om goed in je vel te zitten. ‘Nanneke en ik hebben elkaar leren kennen via onze mannen, die al jaren goede kennissen zijn. Zo raakten we in gesprek. Mijn lichaam was jarenlang een open boek voor me. Als televisiepresentatrice en vice-Miss Universe wist ik als twintiger precies hoe ik in vorm moest blijven.

Ik had altijd maat 36 en als de kleding even wat strakker zat, wist ik welke stappen ik moest nemen om mijn lichaam weer in balans te krijgen. Maar toen ik ouder werd en kinderen kreeg, ging mijn maat naar een 40, waar ik overigens nog steeds dik tevreden mee was. Toen ik uiteindelijk in de menopauze belandde, verging het lachen me echter snel. Mijn lichaam leek een eigen leven te gaan leiden en voordat ik het wist tikte ik maat 44 aan. Dat was voor mij het punt waarop ik besefte dat ik de connectie met mijn lichaam volledig kwijt was. Alles wat vroeger werkte, leek ineens geen effect meer te hebben. Het voelde alsof mijn lichaam en ik elkaars taal niet meer spraken.’

Leefstijlplan

‘Ik besloot op zoek te gaan naar een nieuwe manier om mezelf weer beter te voelen. Met een aantal aanpassingen lukte het me om de connectie met mijn lichaam langzaam weer te herstellen. Toen ik mijn ervaringen met Nanneke deelde, werd al snel duidelijk dat zij enorm veel weet over gezondheid en welzijn. Zij vertelde me over een leefstijlplan dat ze voor haar klanten had ontwikkeld: een traject van honderd dagen dat vrouwen helpt tijdens de menopauze. Ik ging aan de slag met Nanneke’s plan en ik zag al snel dat haar aanpak overeenkwam met mijn eigen bevindingen.

Dat was voor mij het bewijs dat ik op de goede weg zat. Het fijne was dat Nanneke alle adviezen en tips in een notendop had samengebracht, terwijl ik er veel langer over had gedaan om het zelf te ontdekken. Samen bedachten we dat we deze waardevolle inzichten wilden delen, zodat andere vrouwen niet zelf het wiel hoefden uit te vinden.

We besloten samen een boek te schrijven. Dat is Het 100 dagen meno masterplan geworden, een gereedschapskist boordevol tools voor vrouwen in de overgang die iets willen dóen om weer grip te krijgen op hun lichaam.’

Paulien en Nanneke

Nanneke Schreurs (1971) is voedingsdeskundige, personal trainer en yogadocente met meer dan dertig jaar ervaring. Ze hielp talloze vrouwen af van hun ‘menobuik’ en werkte mee aan succesvolle gezondheidsboeken.

‘De afgelopen jaren zag ik steeds meer vrouwen om me heen worstelen met zichzelf. Zowel vriendinnen als cliënten hadden het nadat ze een bepaalde leeftijd hadden bereikt steeds over dezelfde ongemakken. Van slecht slapen tot stemmingswisselingen en opvliegers. Maar waar ik ze vooral heel vaak over hoorde, was gewichtstoename, met name rondom de buik. Terwijl op jongere leeftijd even een paar dagen opletten of niet snoepen die paar vakantiekilo’s zo weer deden verdwijnen, werkt bij de meeste vrouwen die ‘truc’ niet meer als ze ouder worden. Tel daar alle andere ongemakken van het ouder worden bij op en veel vrouwen worden op een gegeven moment vanzelf moedeloos. Het kan dan echt voelen alsof je je eigen lijf niet meer kent.

Alsof je de controle over je eigen welzijn kwijt bent. Tijdens de overgangsjaren vinden sowieso al vaak grote veranderingen plaats, zoals het uitvliegen van je kinderen, de zorg voor ouders op leeftijd of een carrièreswitch. Als je daarnaast ook nog eens merkt dat je lijf verandert zonder dat je daar controle over hebt, blijft er al snel een gevoel van machteloosheid over.’

Zo eet je beter in de overgang

Door een bewustere manier van eten en een paar makkelijk toepasbare tips kun je (buik)vet verliezen en heb je minder last van cravings. Dit zijn de basisregels:

  • Eet niet minder, maar slimmer: kies voor vullende voedingsmiddelen met voldoende vezels zoals groene bladgroenten, zodat je je verzadigd voelt na een maaltijd.
  • Maak van proteïne je prioriteit: eet bij elke maaltijd minstens 25 gram eiwit.
  • Eet drie maaltijden per dag, binnen een tijdsbestek van 10-12 uur na het opstaan. Het vasten in de overige uren heeft een positieve invloed op je bloedsuikerspiegel en vetverbranding.
  • Drink voldoende, maar liever niet rondom de maaltijden. Zo kan je lichaam de voedingsstoffen optimaal opnemen.

Ten einde raad

‘Bij Optimal Health Studio, mijn studio in Mijdrecht, begeleid ik met mijn team al heel wat jaren mensen op het gebied van voeding, training en ontspanning. Zo ontwikkelde ik al vele voedings- en trainingsschema’s voor mannen en vrouwen. Het aantal vrouwen in de overgang in mijn praktijk nam gestaag toe en dat leidde tot het 100-daagse programma. En het is zó fijn om vrouwen die door de bomen het bos niet meer zien en soms ten einde raad zijn te kunnen helpen! Ze zeggen vaak: ‘Vertel me alsjeblieft wat ik moet doen. Ik wil mijn energie terug, dat buikvet kwijt en ik wil gewoon weer lekker in mijn vel zitten.’

‘De menopauze is letterlijk een hot topic tegenwoordig. Lang was het taboe om het erover te hebben. Dat er nu vaker over gepraat wordt en er steeds meer erkenning komt voor de klachten en problemen, is een heel mooie ontwikkeling. Maar waar Paulien en ik het roerend over eens waren: er ontbrak een echt plan van aanpak, waar iedereen toegang toe heeft. Al jarenlang gaf ik vrouwen die mij vroegen wat ze moesten doen het advies om aanpassingen in hun leefstijl door te voeren – precies wat Paulien ook had ontdekt. Met Het 100 dagen meno masterplan doe je dat stap voor stap zelf. De resultaten liegen er niet om. Alle vrouwen die het programma volgen, verliezen vet en krijgen meer spieren. Maar de belangrijkste winst is dat ze zich beter in hun lichaam voelen. Ze hebben meer energie, slapen beter, hebben minder opvliegers, een beter humeur en ervaren ‘meer rust in het hoofd’. Het is geen hogere wiskunde en helemaal niet ingewikkeld; je moet alleen wel even weten hoe en wat. En natuurlijk moet je nog steeds zélf de stappen zetten, maar we nemen je echt aan de hand en leren je bewust keuzes te maken én te genieten.’

Move that body

Als je gezond wil blijven hoort krachttraining erbij, maar je dagelijkse activiteit is minstens zo belangrijk. Trainingen compenseren nooit een zittend bestaan. Zorg dus dat je de hele dag door beweegt: elke beweging telt!

  • Ga vaker staan. Begin met 5-10 minuten staan of bewegen terwijl je verschillende dagelijkse activiteiten voltooit. Denk aan vergaderen, bellen, appen, op je telefoon scrollen.
  • Loop langs de zijlijn bij de sportwedstrijden van je partner of kinderen. Ga staan op de tribune. •Loop in stevig tempo door de supermarkt en het winkelcentrum.
  • Neem een omweg naar de koffiemachine of het toilet op kantoor.
  • Loop naar het bureau van een collega in plaats van te mailen of te bellen.
  • Neem geregeld een danspauze: sta op, zet je favoriete muziek op en dans een paar minuten. Goed voor lijf en humeur. •Doe een paar eenvoudige oefeningen tijdens het televisiekijken.
  • Maak standaard een korte wandeling na je avondmaaltijd.
  • Plan gezamenlijke activiteiten in met vriendinnen en familie. Dus in plaats van een eetafspraak ga je iets sportiefs doen, in plaats van koffiedrinken ga je wandelen (of combineer het).

Beter slapen

Voor veel vrouwen in de overgang is goed slapen een uitdaging. Ongeveer de helft ervaart in meerdere of mindere mate slaapproblemen. Dat heeft invloed op je verbranding en je humeur en daarmee ook op je gewicht. De volgende tips vergroten de kans op een goede nachtrust:

  • Eet uiterlijk 3-4 uur voordat je naar bed gaat je laatste (lichte) maaltijd.
  • Zet alle beeldschermen (telefoon, laptop, tv) minimaal één uur voor bedtijd uit.
  • Ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed en sta elke dag rond dezelfde tijd weer op, met een speling van ongeveer een uur. Een keertje afwijken is prima, als je op de meeste dagen maar in hetzelfde ritme blijft (ja, ook in het weekend). Draai je nachtdiensten of werk je op onregelmatige tijden? Juist dan is het extra belangrijk om voor jezelf een goed onderscheid te maken tussen actieve uren en rust en een duidelijk ritme te creëren.
  • Vermijd alcohol. Alcohol zorgt voor een minder diepe slaap. 1-2 glazen alcohol bij het avondeten hebben al een sterk negatief effect op je slaapkwaliteit.
  • Drink geen cafeïnehoudende dranken meer na 14.00 uur. Cafeïne werkt nog lang door in je systeem.
  • Zorg voor voldoende ontspanning en rust in de uren voor je bedtijd. Vermijd heftige activiteiten of emoties en neem de tijd om tot rust te komen.
  • Regelmatig sporten helpt om beter te slapen, maar doe geen intensieve work-outs in de late avond.