Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Je echte leeftijd begint op je bord: zo houd je je lijf en geest jong na je 50e

Voel je je soms ouder dan je bent? Of zie je anderen van jouw leeftijd vol energie door het leven gaan terwijl jij worstelt met vermoeidheid of vage klachten? Grote kans dat het verschil in dagelijkse keuzes zit – en dan vooral op het gebied van voeding, beweging en slaap. Wat we eten (en laten), blijkt namelijk meer invloed te hebben op onze biologische leeftijd dan we dachten. Gelukkig kun je daar zelf veel aan doen.

leeftijd

In de gesprekken met oudere vrienden of familieleden hoor je het vaak terug: sommigen worden vitaal ouder, anderen raken op jonge leeftijd al in de greep van gezondheidsklachten. Volgens steeds meer wetenschappelijk onderzoek heeft dit veel te maken met wat we dagelijks eten. Terwijl de ene zestiger fluitend door het leven fietst, heeft de ander een kast vol medicijnen.

Biologische leeftijd: de klok die je wél kunt terugdraaien

We worden elk jaar ouder – daar kunnen we niets aan veranderen. Maar hoe ons lichaam dat ouder worden ervaart, dát kunnen we wel degelijk beïnvloeden. Deze ‘biologische leeftijd’ is afhankelijk van factoren zoals je dieet, gewicht, beweging, stressniveau en slaapkwaliteit. Je kunt dus 55 zijn, maar een lijf hebben dat functioneert als dat van een 45-jarige – of andersom. En dat verschil maakt het leven op latere leeftijd een stuk aangenamer.

Wat werkt echt om die biologische klok te vertragen?

1. Eet bewust en gevarieerd
Onderzoek in het American Journal of Clinical Nutrition toonde aan dat mensen met een gezond eetpatroon ook biologisch jonger zijn. De beste ingrediënten? Veel groenten en fruit, volkoren granen, noten, peulvruchten, vis, eieren en een beetje zuivel. Kies liever voor puur en vers, en vermijd ultrabewerkte voeding.

2. Slaap jezelf jonger
Slaap is het nieuwe superfood. Cardiovasculair onderzoeker James DiNicolantonio stelt zelfs dat slaap belangrijker kan zijn dan sporten. Slecht slapen maakt je vatbaarder voor ontstekingen, stress en hormonale verstoringen. Zorg dus voor voldoende nachtrust in een donkere, rustige omgeving.

3. Spieren maken het verschil
Krachttraining is niet alleen iets voor sportfanaten. Het behouden van spiermassa is cruciaal om sterk en zelfstandig oud te worden. Zelfs lichte gewichten of trainen met je eigen lichaamsgewicht helpt al om botten stevig te houden en veroudering tegen te gaan.

Begin vandaag: kleine stappen, groot effect

Het is verleidelijk om te denken dat veroudering vooral een kwestie van pech of genen is. Maar in werkelijkheid bepaal jij zelf voor een groot deel hoe fit en vitaal je blijft. Begin bij één stap – bijvoorbeeld door je maaltijden aan te passen – en merk hoe dat je slaap verbetert. Vanuit die basis krijg je vanzelf de energie om meer te bewegen en sterker te worden.

Wie goed voor zichzelf zorgt, investeert in een mooie, actieve en vrije tweede helft van het leven. Want lang leven is fijn – maar vitaal leven is nóg fijner.

Happy 50
  • Prime Women
  • Adobe Stock