Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Is hardlopen slecht voor je knieën? Dit zegt de wetenschap er écht over

De populaire Marathon van Rotterdam zit er weer op en de sport lijkt populairder dan ooit. Hoewel veel mensen zweren bij de sport, is er ook een groep mensen die hardlopen beschouwen als gevaar voor de knieën. Waardoor komt dat?

hardlopen

Hardlopen brengt veel gezondheidsvoordelen met zich mee. Zo zorgt dat wekelijkse rondje rennen voor een betere conditie en versterkt en verstevigt je benen, buik en billen. Ook zorgt het voor sterkere botten. Daarnaast geeft het je ook een goed gevoel als je een rondje hebt gerend, de welbekende 'runner's high'. Maar waarom is men dan zo bang voor blessures? Is hardlopen echt zo belastend voor je gewrichten, of is het een sport met een onterecht slechte reputatie? Experts leggen het uit.

Artritis door hardlopen?

Veel mensen zijn bang dat je artrose oploopt door het hardlopen. Volgens de nieuwste inzichten is er echter geen wetenschappelijk bewijs dat hardlopen leidt tot knie-artrose (ook wel bekend als slijtage of artritis). Sterker nog, er zijn aanwijzingen dat recreatieve hardlopers juist mínder kans hebben op het ontwikkelen van artritis dan mensen die zelden of nooit sporten. Dat stelt dr. Jeffrey Fleming, sportarts aan het University of Pittsburgh Medical Center en medisch directeur van de Pittsburgh Marathon.

"Als je kijkt naar het meest recente onderzoek, is het korte antwoord: nee, hardlopen veroorzaakt geen artritis," aldus Fleming aan Huffpost.

Gezonde knieën? Dan is hardlopen juist goed

Voor mensen met gezonde knieën en een goede basisconditie kan hardlopen zelfs bijdragen aan het behoud van sterke gewrichten. Dr. A.J. Monseau, sport- en spoedarts aan de West Virginia University, zegt dat hardlopen kan helpen om het kraakbeen in de knieën gezond te houden – mits je het verstandig aanpakt. “Zolang je blessures voorkomt, is hardlopen juist gunstig voor het kraakbeen,” legt hij uit.

Luister naar je lichaam

Toch is het belangrijk om alert te blijven. Wie na een training last krijgt van een zeurende of stekende pijn in de knieën of andere gewrichten, doet er goed aan om niet zomaar door te lopen. "Pijn is een signaal dat je serieus moet nemen," benadrukt Monseau. "Laat je in zo’n geval altijd even nakijken door een arts, voordat je verder gaat. Vroegtijdige signalen herkennen voorkomt grotere problemen.”

Medisch advies bij bestaande klachten

Heb je al last van artritis of een andere orthopedische aandoening, dan is het verstandig om eerst medisch advies in te winnen. “Hardlopen is niet per definitie uitgesloten, maar het moet per persoon beoordeeld worden,” zegt Fleming. “Iedereen heeft een ander lichaam en een andere belastingstolerantie. We willen ervoor zorgen dat we de juiste keuzes maken per individu.”

Meer dan alleen beweging

Of hardlopen nu daadwerkelijk een beschermend effect heeft tegen artritis, of dat het vooral de gezondere leefstijl van hardlopers is die het verschil maakt – daar zijn onderzoekers het nog niet helemaal over eens. Maar één ding is zeker: regelmatig bewegen, goed op je lichaam letten én je leefstijl op orde houden blijven de beste ingrediënten voor gezonde gewrichten, op korte én lange termijn.

Happy 50
  • Huffpost
  • Adobe Stock