Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Huh? Het 'middelbare buikje' rond je 45e kán worden voorkomen

We dachten lang dat het er gewoon bij hoorde: dat buikje rond je 45e, veroorzaakt door een vertraagde stofwisseling en hormonen. Voedingsdeskundige Gabriela Peacock noemt het een hardnekkige mythe, én een makkelijke uitvlucht voor ongezonde keuzes. Ook op latere leeftijd kun je prima strak in je vel zitten – als je weet hoe.

Vrouw houdt buikje vast

Volgens Peacock vertraagt de stofwisseling pas écht na het 60e levensjaar. De gewichtstoename die veel vrouwen ervaren in hun 40er en 50er jaren is eerder het gevolg van afname van spiermassa en... verslechterde eetgewoonten. Oei.

Vertraagde stofwisseling

"Je stofwisseling vertraagt pas echt na je 60ste, niet na je 40ste", vertelt de voedingsexpert. Dat beruchte 'middelbare buikje' ontstaat vaak door bloedsuikerschommelingen, die worden veroorzaakt door suikerrijke tussendoortjes en grotere avondmaaltijden. "Als je om drie uur 's middags uit energiegebrek een suikerrijk tussendoortje pakt, heb je 's avonds automatisch trek in een grote maaltijd met extra koolhydraten", legt ze uit.

Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt haar visie: een studie gepubliceerd in Science toont aan dat de stofwisseling tussen de 20 en 60 jaar stabiel blijft en pas daarna geleidelijk afneemt.

Verlies van spiermassa

Daarnaast leidt het verlies van spiermassa tot een lagere energieverbranding. Al vanaf je 30er jaren wordt het opbouwen van spieren voor vrouwen moeilijker. Aangezien spiermassa metabolisch actief is, heeft dit invloed op je stofwisseling.

Als je niet consistent aan krachttraining doet, neemt je spiermassa geleidelijk af, waardoor je stofwisseling vanzelf langzamer gaat werken, legt de expert uit. Het populaire smoesje van een 'vertraagde stofwisseling' gaat dus helaas niet op: makkelijk de schuld geven, maar meestal niet terecht.

Aan de slag

Wat kunnen we dan doen om korte metten te maken met het beruchte buikje? Peacock geeft het advies om de dag te beginnen met een eiwitrijk ontbijt, zoals eieren of yoghurt.

Ook benadrukt ze het belang om gezonde snacks te verkiezen boven suikerrijke tussendoortjes om bloedsuikerdips te voorkomen. Tijdens het avondeten moet de focus liggen op magere eiwitten. "Porties hoeven niet klein te zijn, je wilt met een voldaan gevoel van tafel, maar kies voor gezondere opties."

Daarnaast adviseert ze krachttraining om spiermassa te behouden en de stofwisseling actief te houden. Krachttraining helpt je lichaam sterk en energiek te blijven, houdt je stofwisseling op peil én helpt om dat buikje te voorkomen.

Happy 50
  • Welingelichte Kringen
  • Adobe Stock