Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Hoe herken je de eerste tekenen van gehoorverlies?

Gehoorverlies is een veelvoorkomend probleem. Vaak ontstaat het geleidelijk. Omdat de veranderingen subtiel zijn, merken veel mensen pas laat op dat hun gehoor achteruitgaat. Gelukkig zijn er duidelijke signalen waaraan je de eerste tekenen van gehoorverlies kunt herkennen. Herken jij een of meer van onderstaande symptomen? Dan is het aan te raden om hierop actie te ondernemen.

gehoorverlies

Moeite met gesprekken in een drukke omgeving 

Een van de eerste tekenen van gehoorverlies is moeite met het volgen van gesprekken in een lawaaiige omgeving. Dit merk je bijvoorbeeld als je gezellig uit eten gaat met je gezin, maar in het restaurant moeite hebt om het gesprek mee te krijgen. Ook op feestjes, met muziek en veel andere achtergrondgeluiden, kan het lastiger worden om een gesprekspartner te verstaan. Je hoort mensen wel praten, maar de woorden lijken minder duidelijk en je moet vaker vragen of iemand iets wil herhalen. 

De tv of radio steeds harder zetten 

Merk je dat je de volumeknop van je tv of radio steeds verder omhoog draait? Ook dit kan een signaal zijn dat je gehoor achteruitgaat. Als anderen aangeven dat het geluid te hard staat terwijl jij het nog als normaal ervaart, is het verstandig om je gehoor te laten testen. 

Vaak om herhaling vragen 

Als je regelmatig  ‘Wat zeg je?’ of ‘Kun je dat herhalen?’ zegt, kan dit een teken zijn van beginnend gehoorverlies. Twijfel je hierover? Informeer dan eens bij je partner of een goede vriend(in), om te kijken of die heeft opgemerkt dat je dit inderdaad vaak zegt. Hoge tonen, zoals de stem van vrouwen en kinderen, worden vaak als eerste moeilijker hoorbaar. 

Problemen met het lokaliseren van geluid 

Je staat op een druk schoolplein en hoort je kind roepen, maar hebt geen idee waar het geluid precies vandaan komt. Moeite hebben met het lokaliseren van geluiden kan een eerste teken zijn van gehoorverlies. Dit zal je voornamelijk ervaren op plekken met meer achtergrondgeluid. Je kunt moeite hebben met het bepalen waar een geluid vandaan komt. Dat is niet onpraktisch, maar kan zelfs gevaarlijke situaties opleveren. Stel je voor dat je op de fiets zit en niet goed hoort waar het geluid van de auto die nadert precies vandaan komt. Het is dan een stuk lastiger om hier adequaat op te reageren. 

Oorsuizen of een piep in je oren 

Misschien herken je het wel: je bent bij een concert geweest waar de volumeknop wagenwijd openstond en twee dagen later heb je hier nog oorsuizingen van. Vaak is dit tijdelijk, maar je kan ook langere tijd last hebben van bijvoorbeeld een constante piep of ruis in je oor. Deze aandoening heet tinnitus, oftewel een constante piep of ruis in je oren, kan een symptoom zijn van gehoorverlies. Dit kan erg storend zijn en leiden tot concentratieproblemen en vermoeidheid. 

Wat kun je doen bij gehoorverlies? 

Als je een of meerdere van deze signalen herkent, is het verstandig om actie te ondernemen. Een eerste stap is het doen van een gratis gehoortest. Dit helpt om vast te stellen of er sprake is van gehoorverlies en in welke mate. Snelle actie kan bijdragen aan een betere behandeling en voorkomt verdere achteruitgang. Laat je gehoor dus testen en zorg ervoor dat je optimaal kan blijven genieten van alle geluiden om je heen. 

Happy 50
  • freepik.com