Zo blijf je fit als vijftigplusser

Tips! We hebben tips!

Sportende vrouw

We worden steeds ouder – op zich goed nieuws. Maar ook willen we zo lang mogelijk fit, soepel en energiek blijven, en dus mag een dosis lichaamsbeweging niet ontbreken in een gezonde levensstijl. Maar wat houdt dat in als je 50+ bent?

Het goede nieuws is dat het nooit te laat is om te beginnen met sporten. Bewegen is goed op elke leeftijd - het verkleint namelijk de kans op diverse ziektes en kwaaltjes. Als je de 50 bent gepasseerd is krachttraining de beste manier om je sportsessie mee in te vullen.

Krachttraining

‘De hormonen die tot nu toe hielpen bij de spieropbouw vallen weg. Als je dan minder gaat bewegen – een reflex die veel mensen hebben als het allemaal wat minder vlot gaat – zullen de spieren nog zwakker worden. Bovendien worden botten brozer, waardoor sterke spieren cruciaal zijn om ze te beschermen. En vergeet de portie endorfines niet: moodswings zijn een bekend fenomeen in de menopauze. Sporten kan een goede manier zijn om wat extra gelukshormonen te creëren,’ aldus sportarts Kris Peeters.

Vrouw sport
© Getty Images

Rustig opbouwen

Heb je nooit eerder aan krachttraining gedaan? Bouw dit dan rustig op met de hulp van een coach. Ook is het niet nodig om gelijk in de fitnessapparaten te klimmen – met alleen je eigen lichaamsgewicht kan je al heel veel. Focus hierbij vooral op je onderrug, dit gebied krijgt gedurende de dag veel te verduren. Geen overbodige luxe dus om de omliggende buik-, rug- en bilspieren te verstevigen.

Verder lezen?

Het hele item lees je in de nieuwe Nouveau, die vanaf 9 februari 2023 overal te koop is. Vanaf 8 februari 2023 kun je de editie met Karin Bloemen ook online bestellen, dan wordt het nummer zonder verzendkosten naar je opgestuurd. Klik hier!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in