Wat worden de 5 grote health trends van 2023?

Door Ella Vermeulen
Wat worden de 5 grote health trends van 2023?

Keto en vasten zijn uit, mind dieting is in.

Gezondheid is nog altijd een hot topic en langzaam beginnen zich trends af te tekenen waar je volgend jaar veel over zult horen. Zoals…

Mind Dieting

Dit is een nieuwe manier van naar je eetgewoonten kijken. Diëten is meestal een typisch fysieke activiteit die draait om wat er naar binnen gaat. Bij Mind Dieting gaat het vooral om het in kaart brengen van je eetpatronen, zwakke momenten en betere keuzes leren maken. En ja, dat lijkt verdacht veel op Mindful Eating: zelfde idee, iets ander jasje. Verder op dieetgebied: keto en vasten zijn uit, paleo en plantaardig blijven hot.

Yang Sheng

De term betekent in het Chinees zoveel als 'het leven voeden' en dan gaat het niet alleen om goed eten, maar om goed voor jezelf zorgen. Dus voldoende rust en slaap, frisse lucht, hygiëne, ontspanning, lichaamsbeweging, het hele pakket. Het is het tegenovergestelde van dieetpillen, extreme sporten, crash diëten en andere radicale dingen waar je je lijf aan kunt blootstellen.

Chronobiologie

Leven en eten op je biologische klok is lastig in combinatie met een gezin en werk (en bovendien voor iedereen weer anders), maar de belangrijkste regel is wel vol te houden: probeer in de drie uur voor je gaat slapen niet meer te eten. Verwacht chronobiologische consulten in het wellness-spectrum van Gwyneth Paltrow & Co.

Cycle Syncing

Gerelateerd en in de sportwereld al aardig ingeburgerd: Cycle Syncing. Hierbij pas je je leefstijl aan de diverse fases in je cyclus aan. Als methode is het minder relevant tijdens de menopauze als je hormonen alle kanten opgaan. Ook daarna is het de moeite niet echt waard: gezond eten en lichaamsbeweging doen dan meer voor je.

Mentale gezondheid

Mentale problemen zijn niet meer taboe. Praten helpt, therapie helpt, lichaamsbeweging ook. Daarnaast is er een link tussen 'food & mood'. Zoals groenten met groene bladeren in je darmen stofjes vrijmaken die helpen tegen stress en neerslachtigheid, zo kan fastfood je down maken. In de kern komt het neer op gezond eten, maar 'nutritional psychiatry' kan wel een waardevolle aanvulling zijn om je stemming te verbeteren.  

Illustratie (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in