Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Wat vergoedt je zorgverzekering aan hulpmiddelen?

Een ongelukje zit in een klein hoekje: stel dat je tijdelijk even krukken nodig hebt, worden die dan vergoed? Check het even, nu je nog kunt oversluiten.

vrouw wandelen krukken

Bij de term “zorg” denken de meeste mensen aan operaties, artsen en ambulances. Maar zorg is veel breder dan dat. Onder zorg verstaan we namelijk ook het herstellen na een operatie of het gebruiken van hulpmiddelen. Denk hierbij aan krukken of een rolstoel, maar ook aan dingen als een gehoorapparaat of kunstgebit. Kortom: alles waarmee je het leven zo lang mogelijk normaal kunt blijven volhouden. De kosten hiervan kunnen in de papieren lopen, maar wat betaalt dan de zorgverzekering?

Wat krijg je sowieso vergoed? 

Vanuit de basisverzekering krijg je een groot deel van het gebruik van hulpmiddelen vergoed. Het gaat dan om zaken die nodig zijn voor behandeling en verpleging. Denk bijvoorbeeld aan een verstelbaar bed, zodat je makkelijk in en uit je bed kunt stappen als je slecht ter been bent. Maar ook voor de revalidatie na een operatie kun je hulpmiddelen gebruiken. Misschien moet je een tijdje op krukken lopen, of zelfs een rolstoel gebruiken. “Ook dit zijn dingen waar je zorgverzekering kan bijspringen,” vertelt Independer zorgexpert Bas Knopperts. “Overleg wel eerst goed met de zorgverzekeraar: sommige verzekeraars vergoeden geen dingen die je bij de thuiszorgwinkel kunt halen, zoals krukken. Of doen dit tot een maximaal bedrag of voor een maximaal aantal dagen.”

Geldt de zorgverzekering dan alleen na operaties of bij behandelingen? Zeker niet. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om een deel van je gehoorapparaat vergoed te krijgen. 

Wel enkele kosten voor eigen rekening

Belangrijk om te weten: over vergoedingen uit de basisverzekering betaal je eigen risico. Voor de meeste mensen is dit 385 euro per jaar. Dit betekent dat je de eerste 385 euro zelf betaalt. Heb je dit volledige bedrag betaald? Dan vergoedt de zorgverzekering de rest.

Daarnaast geldt voor sommige hulpmiddelen een eigen bijdrage. Dit is een deel van de rekening dat je altijd zelf betaalt. Eigen bijdrage en eigen risico zijn twee verschillende dingen en sluiten elkaar niet uit.

Een rekenvoorbeeld. Bij een zorgverzekering is het ook mogelijk om een deel van je gehoorapparaat vergoed te krijgen. Stel, je koopt een gehoorapparaat van 900 euro. Op gehoorapparaten geldt een eigen bijdrage van 25 procent. Dit betekent dat de verzekering maar 75 procent van het apparaat vergoedt, dus 675 euro. Over die 675 euro moet je eerst eigen risico betalen. Als je nog geen zorgkosten hebt gemaakt, is dat dus 385 euro. Er blijft dan nog 290 euro over. Dit betaalt je zorgverzekeraar. 

Loont het om aanvullend te verzekeren?

Het is ook mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten. Je betaalt dan per maand wat meer, maar krijgt dan ook meer vergoeding. Ook hiervoor geldt, lees de polis van te voren goed door. Op aanvullende verzekeringen kunnen beperkende voorwaarden zitten. Zo zijn er verzekeraars die maar vergoeden tot een maximaal bedrag. 

Daarnaast is het belangrijk om te controleren wat voor type basisverzekering je hebt. Zo zijn er restitutie- en naturapolissen. Bij de laatste moet je uitkijken. Independer expert Knopperts legt uit waarom: “Heb je een naturapolis? Dan krijg je alleen volledige vergoeding bij aangesloten zorgaanbieders. Hieronder vallen ook leveranciers van bijvoorbeeld rolstoelen of pruiken. Controleer daarom goed of je vergoedingen krijgt bij de aanbieder van jouw keuze. Bij een restitutiepolis krijg je het wel bij alle zorgaanbieders vergoed. 

De gemeente biedt hulp

Voor sommige hulpmiddelen klop je niet bij de verzekering aan, maar kun je hulp inschakelen van de gemeente. In Nederland kennen we namelijk de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Deze wet zorgt ervoor dat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven thuiswonen. Vanuit de WMO worden dan de hiervoor benodigde hulpmiddelen vergoed. Concreet zijn dit aanpassingen aan je woning, zoals een traplift. Maar ook een scootmobiel of een rolstoel omdat je anders niet naar buiten kunt. Op de site van jouw eigen gemeente kun je dan terecht voor meer informatie. 

Health
  • Getty Images