Wat kan een menopauze retreat voor je doen?

Door Ella Vermeulen
Vrouw wellness massage spa

De een zeilt fluitend door de overgang, de ander tobt, transpireert en ligt wakker. Behoor je tot de laatste groep, blijf er niet mee lopen, ga naar de huisarts, meldt je bij een overgangscoach of de menopauzepoli – er zijn veel manieren om de klachten te verlichten.

Menopauze Retreat 

Omdat het een fase is waarin vaak heel veel gebeurd – je kinderen zijn pubers, je ouders kunnen hulpbehoevender worden en je moet die zaken, je werk, je relatie, je vriendschappen en je eigen welzijn in je lucht houden – kan een menopauze-retreat een manier zijn om jezelf te resetten.

Van een paar dagen intern verdwijnen de opvliegers uiteraard niet, maar je bent met lotgenoten, er kan openlijk worden gepraat en de behandelaars kunnen je helpen aan een aanpak om het allemaal wat draaglijker te maken.

Solar Alvura

Dr Eva Orsmond is zo iemand. Zij staat aan het hoofd van Solar Alvura in Portugal, een 'health hotel' waar een retreat kan worden geboekt om overgewicht en diabetes 2 te keren, maar ook een Menopause Retreat. Doel is de deelnemers aan een gezondere leefstijl met meer kwaliteit van leven te helpen.

Zeestroom

Wat meer gericht op spiritualiteit en rust vinden is de overgangsretraite van Zeestroom, aan de Nederlandse kust. Prettig aan deze is dat het een privé-retraite is (je kunt 'm ook boeken met een vriendin, maar je zit niet met een groep).

Zus & Zorg

Wil je Nederlandse begeleiding, maar wel even naar de zon, dan biedt Zus & Zorg een retreat op Mallorca met een goede mix van rust, ademhaling, koken voor een optimale hormoonbalans en persoonlijke consulten.

Wechelsjahre kur

In Duitsland zijn ze van oudsher van het kuren en is het aanbod het grootst (google op kurhotel en wechelsjahre). Insteek is hier vooral pragmatisch: fysieke klachten verlichten en helpen om meer greep te krijgen op die vermaledijde stemmingswisselingen. Eisenmoor in Bad Schmiedeberg biedt een menopauzekur aan, in het Bio-Kurhotel kan ook je man terecht voor de penopauze en in Hotel Preidlhof kun je terecht voor een retreat van een week.

En verder?

Ben je bereid verder te reizen, dat zou je hier eens kunnen browsen. Let bij het boeken van een menopauze retreat wel op medische begeleiding in het arrangement. Een gewone spa, hoe verrukkelijk ook, biedt in dit geval vermoedelijk net te weinig en ook het aanbod in afvallen / detoxen volstaat niet om écht iets aan zo'n paar dagen te hebben.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in