Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Wanneer wordt een maagverkleining vergoed?

Heb je overgewicht en lukt het niet om op een gezond gewicht te komen? Dan kom je misschien in aanmerking voor een maagverkleining. Maar hoe zit het dan met je zorgverzekering?

weegschaal gewicht afvallen

Wil je afvallen omdat dit beter is voor je gezondheid? Dan kun je je levensstijl aanpassen, een dieet proberen en meer bewegen. Soms gaat dit even goed, maar in veel gevallen komen de kilo’s er toch weer aan. Heb je overgewicht en lukt het niet om op een gezond gewicht te komen? Dan kom je misschien in aanmerking voor een maagverkleining. Hoe zit het met de vergoeding vanuit de zorgverzekering

Wanneer kom je in aanmerking voor een maagverkleining?

Een maagverkleining kan niet zomaar bij iedereen worden uitgevoerd. Er gelden verschillende voorwaarden:

  • Je hebt overgewicht of obesitas. Dit betekent dat je een BMI van 40 of hoger hebt. Is je BMI 35 of hoger én heb je een aandoening die erger wordt door overgewicht? Zoals diabetes, hart- en vaatziekten, ernstige astma, vruchtbaarheidsproblemen of nierfalen. Ook dan kan je in aanmerking komen voor een maagverkleining. De aandoening moet wel zijn vastgesteld door een specialist.
  • Je bent tussen de 18 en 65 jaar oud. Over het algemeen kom je alleen in tussen deze leeftijden in aanmerking voor een maagverkleining. Maar ben je ouder dan 65 jaar? Dan kan je soms toch in aanmerking komen. Bespreek dit met je arts.
  • Je bent over het algemeen gezond. Voor een maagverkleining is het belangrijk dat je hart, longen en andere organen goed functioneren.
  • Je hebt al vaak geprobeerd om af te vallen. Zo heb je in de afgelopen vijf jaar bijvoorbeeld een speciaal dieet gevolgd. Of je hebt je eetpatroon aangepast onder deskundige begeleiding.
  • Je bent gemotiveerd om je levensstijl volledig aan te passen. Een maagverkleining is een permanente verandering. Je moet vanaf dat moment altijd gezond eten en voldoende bewegen.

Independer zorgexpert Bas Knopperts: “Een maagverkleining krijg je nooit zomaar. Vooraf krijg je een volledige screening. Na een aantal gesprekken met de arts wordt er bepaald of je in aanmerking komt voor een maagverkleining.” 

Bekijk welke zorgverzekering het beste bij je past in 2023

Verschillende mogelijkheden

Er zijn verschillende manier waarop je een maagverkleining kunt krijgen: 

  • Gastric bypass. Bij een gastric bypass wordt de maag verkleind. Daarnaast wordt het spijsverteringskanaal voor een deel omgeleid (bypass). Een deel van je dunne darm wordt hierbij uitgeschakeld. 
  • Gastric sleeve. Een gastric sleeve is minder ingrijpend dan een gastric bypass. Ook hier wordt de maag verkleind, maar het spijsverteringskanaal blijft intact. Na het eten heb je sneller een vol gevoel.
  • SADI (Single Anastomosis Duodeno Ileal-bypass)

    Een SADI volgt vaak op een gastric sleeve of kan hiermee gecombineerd worden. De dunne darm wordt doorgesneden, net na de maagkringspier. De maagklep blijft wel intact. Hierdoor heb je sneller en langer een vol gevoel.
  • Gastric band (maagband)

    Bij een gastric band plaatst de chirurg net onder de slokdarm een siliconen bandje om de maag. Dit gebeurt via een kijkoperatie. Je maag wordt zo verdeeld in een kleine ‘voormaag’ en een ‘restmaag’. Omdat je voormaag sneller vol zit, heb je langer een vol gevoel.

Let op voorwaarden

Om een vergoeding te krijgen vanuit de basisverzekering voor een bypass of maagverkleining, heb je eerst een verwijzing van je huisarts nodig. Ook moet je voldoen aan de voorwaarden. Verder zijn er andere kosten die voor eigen rekening zijn. Independer zorg-expert Bas Knopperts: “Omdat een maagverkleining binnen de basisdekking valt, betaal je bijvoorbeeld eigen risico. Reis- en parkeerkosten tijdens je traject en voedingssupplementen na het traject worden niet vergoed.” 

En een buikwandcorrectie? 

Heb je een maagverkleining gehad? Dan val je in korte tijd veel af. Dit kan ervoor zorgen dat je last hebt van veel overtollig huid. Soms kiezen mensen daarom voor een buikwandcorrectie. Deze vorm van plastische chirurgie wordt alleen onder zeer strenge voorwaarden vergoed. Independer zorgexpert Bas Knopperts legt uit: “Er moet namelijk een medische noodzaak zijn. Bijvoorbeeld dat je huid tussen de plooien blijft ontsteken. Of dat je niet goed kunt lopen door het huidoverschot. Heb je verschillende dingen geprobeerd om deze problemen te verhelpen? Dan kan je in aanmerking komen voor een vergoeding.”

Health
  • Getty Images