Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Waarom intermittent fasting een goed idee is als je 50+ bent

Het blijkt een investering in je gezondheid te zijn. Een van de vele vervelende dingen aan de overgang is eten en bewegen zoals je altijd deed en dan toch aankomen. Met dank aan een trager wordende stofwisseling... Het helpt niet dat er ook vaak slecht slapen bij hoort, naast protesterende gewric...

Waarom intermittent fasting een goed idee is als je 50+ bent

Het blijkt een investering in je gezondheid te zijn.

Een van de vele vervelende dingen aan de overgang is eten en bewegen zoals je altijd deed en dan toch aankomen. Met dank aan een trager wordende stofwisseling...

Het helpt niet dat er ook vaak slecht slapen bij hoort, naast protesterende gewrichten die het minder aanlokkelijk maken om te bewegen. Hierdoor neemt calorie-verbrandend spierweefsel af en voor je het weet, zit je zo in een vicieuze cirkel.  

Eetpatroon

Alle voedselgoeroes ten spijt: het is heel moeilijk om op middelbare leeftijd radicaal anders te gaan eten. Je at de dertig, veertig jaar daarvoor niet voor niets op een bepaalde manier, die voorkeur raak je niet kwijt met een maandje schakelen naar vegan of paleo.

Intermittent fasting heeft als voordeel dat het heel simpel is. Je eet een aaneengesloten aantal uren niet en een kleiner aantal uren wel. De verhouding bouw je rustig op, de meest bekende variant is 16:8, ofwel 16 uur per dag vasten en in de overige acht uur naar behoefte je maaltijden eten.

Van een etmaal slaap je al snel een uur of zes, zeven, dus eigenlijk komt het neer op 9 à 10 uur niet eten. Dat kunnen de meeste lichamen prima aan, ze hebben nog altijd het jagers-verzamelaars DNA dat ontstond toen er niet altijd voedsel voorhanden was. Als je 's ochtends geen trek hebt, kun je bijvoorbeeld het ontbijt overslaan, dan kom je al een heel eind.   

Geen ingewikkelde recepten, geen voedselgroepen om te vermijden

Het helpt uiteraard als de maaltijden die je eet niet uit louter frikadellen bestaan om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, maar in principe kun je verder gewoon eten wat je wilt. Dat maakt het goed vol te houden: geen ingewikkelde recepten, geen voedselgroepen om te vermijden, gewoon elke dag een tijdje niet eten, that's it.

Wil je wat kilo's kwijt, laat dan gewoon alcohol, snoep en snacks achterwege. Je lichaam heeft vooral behoefte aan volwaardige maaltijden en kan verder prima een aantal uren zonder voeding (water, koffie en thee zonder toevoegingen kun je de hele dag door blijven drinken, Voor alle duidelijkheid: géén alcohol tijdens je vastenuren).  

Lang leve het microbioom!

Het blijkt een doeltreffende manier om zonder al ingrijpende veranderingen een beetje af te vallen of – ook niet onbelangrijk in de menopauze – op gewicht te blijven. Volgens onderzoek van het Baylor College of Medicine helpt intermittent fasting de bloeddruk van 50+ vrouwen te verlagen door het microbioom (de bacteriebevolking in je darmen) te veranderen.

Die lagere bloeddruk helpt om hart- en vaatziekten te voorkomen, afvallen reduceert het risico van diabetes, kanker en een heel scala aan ziekten die vaker voorkomen bij mensen met enige levenservaring. Verder verbetert Intermittent Fasting je glucose en cholesterolwaarden en tempert het laaggradige ontstekingen in je lichaam.

Tips voor intermittent starters

  • Begin in je enthousiasme niet heel streng. Ga bijvoorbeeld voor 12:12 en bouw dat in een week of twee om tot 16:8. Er zijn ook mensen die het op de week toepassen: 5 dagen normaal eten, 2 dagen niet meer dan 500 calorieën per dag.
  • Als je een periode niet eet, kan je dorstprikkel afnemen. Het is dan ook zaak om goed op te letten dat je voldoende water binnenkrijgt.
  • Hou er rekening mee dat je in het begin 'hangry' (hungry + angry, kribbig van de trek) kunt zijn.
  • Zorg dat je maaltijden veel vezels bevatten (volkoren granen, sla,  peulvruchten), laat je inspireren door het Mediterrane dieet: gezonde vetten, veel groenten. Ervaar je ook als je al een dag of tien bezig bent tijdens de vastenuren heel veel trek, dan is je vorige maaltijd onvoldoende geweest.  
  • Ga er niet als een dolle bij sporen, maar zorg voor normale lichaamsbeweging: lopen, fietsen, een niet al te heftige work-out.
  • [[{"fid":"62677","view_mode":"full_body","fields":{"format":"full_body","field_media_source[und][0][value]":""},"type":"media","field_deltas":{"7":{"format":"full_body","field_media_source[und][0][value]":""}},"attributes":{"class":"media-element file-full-body","data-delta":"7"}}]]
  • Zorg voor voldoende rust en slaap. Slaaptekort zorgt dat je minder leptine aanmaakt (het hormoon dat bij een maaltijd aangeeft dat je voldaan bent). Het maakt daarnaast meer ghreline aan, dat er voor zorgt dat je méér honger krijgt. Slaap is daarmee een factor van belang voor een gezond gewicht.
  • Heb je diabetes Type I of II, ga dan niet zelf aan de slag, maar ga intermittend fasten onder begeleiding van een diëtist. Mogelijk is het een manier om je medicatie af te bouwen (dat komt overigens eerder door het gewichtsverlies dan door het vasten), maar doe het niet op eigen houtje.

Foto (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in