Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Waarom er veel te zeggen is voor zo puur mogelijk eten

Hoe meer voedsel bewerkt is, hoe ongezonder en minder voedzaam het vaak is. Daarom is er veel te zeggen ivoor zo puur mogelijk eten.

ongezond en gezond eten

Voor onderzoeksprogramma BBC Panorama volgde identieke tweeling Aimee en Nancy (24) een speciaal dieet, onder begeleiding van wetenschappers van King's College Londen.

Aimee at twee weken lang ultrabewerkt voedsel, Nancy volgde een dieet met  exact hetzelfde aantal calorieën, voedingsstoffen, vet, suiker en vezels, maar dan rauw of amper bewerkt.

Aimee kwam bijna een kilo aan, Nancy viel af. Aimee's bloedsuikerhuishouding verslechterde en de vetten in haar bloed (lipiden) namen toe. Dit beperkte experiment onderstreept de vrees van voedingsdeskundigen over ultrabewerkte voeding.

Onbewerkt is niet per se 'rauw' 

Voor wie vreest dat alleen rauwe voeding nog goed is, dat is niet het geval. Onbewerkt en minimaal bewerkt, daar wordt drogen, malen, persen, stomen, roosteren, koken, pasteuriseren, bakken, koelen, invriezen en niet-alcoholische fermentatie onder verstaan.

Onherkenbare ingrediënten

Ultrabewerkte voeding herken je al snel aan een lange ingrediëntenlijst met veel onherkenbare bestanddelen. Denk aan snoep, koekjes, snacks, gesuikerde ontbijtgranen, kant-en-klaar maaltijden, ijs, instant havermout, fruitsap uit pak, zuivel met smaakjesdiepvriespizza's, instant soep, pot noodles, fastfood, vleesvervangers, samengestelde vleesproducten (hamburgers, worst), et cetera.

Lege calorieën 

Ze eens een keertje eten (bijvoorbeeld eens per maand) kan niet veel kwaad, maar dit soort ultrabewerkt eten kan beter niet dagelijks op tafel komen. Door de vergaande bewerkingen en toevoegingen ontstaan energierijke voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan suiker, (verzadigd) vet en/of zout en tegelijk een laag gehalte aan eiwitten, voedingsvezels, vitaminen en/of mineralen. Ze worden ook wel lege calorieën genoemd: ze vullen wel, maar zijn niet voedzaam. 

Emulgatoren

Met name emulgatoren (stofjes die in ultrabewerkt eten dienen als een soort lijm om de boel bij elkaar te houden) liggen onder de loep. Voor de voedingsindustrie zijn ze de Heilige Graal: ze verbeteren het uiterlijk en de textuur van voedsel en helpen om het langer houdbaar te houden. Ze zitten overal in, van chocolade tot mayonaise.

Representatief onderzoek

Uit diverse Franse en Britse onderzoeksresultaten (deze zijn wel representatief, aan de Sorbonne onderzocht men het eetpatroon van 174.000 mensen, het Britse Imperial College's School of Public Health nam de voeding van 200.000 mensen onder de loep) blijkt dat mensen die veel ultrabewerkte voeding eten, waarin onherroepelijk veel emulgatoren zitten, meer risico lopen op diverse vormen van kanker en hart- en vaatziekten. Dat risico is overigens ook hoger bij mensen die roken of weinig lichaamsbeweging nemen.

Koken met pure ingrediënten

Wat je eet, is natuurlijk je eigen keuze. Maar het is goed om te beseffen dat het de voedingsindustrie niet per se om je gezondheid gaat, daar wil men gewoon heel veel producten verkopen. Zelf iets maken van pure, onbewerkte ingrediënten is tijdrovender en vaak ook duurder, maar het is ook voedzamer en gezonder – dat is eveneens wat waard.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Health
  • Getty Images