Waarom droom ik vooral als ik op mijn linkerzijde slaap?

dromen slapen vrouw linkerzij
© Getty Images

Deskundigen beantwoorden regelmatig lezersvragen over gezondheid, relaties, voeding en andere onderwerpen.

Zoals: droom je alleen intensief als je op je favoriete zij slaapt? Ik vraag me af of je tijdens de remslaap wel doorhebt hoe je erbij ligt, zegt GZ-psycholoog Hanane el Hachioui. 

El Hachioui: "Slaap is een gevolg van de samenwerking van verschillende hersengebieden, het is een vrij complex proces. Tijdens onze slaap doorlopen we verschillende fasen die elkaar opvolgen in een zogeheten slaapcyclus. Bij een gezonde nachtrust duurt een slaapcyclus gemiddeld 90 tot 120 minuten.

Slaapcycli

We slapen gemiddeld ruim zeven uur en doorlopen gemiddeld vier tot zes slaapcycli. Grofweg bestaan de fasen uit een lichte, een diepe en een remslaap (‘rapid eye movement’), ook wel droomslaap genoemd. De lichte slaap beslaat ongeveer de helft van onze nachtrust. Dit is de fase waarin we nog makkelijk gewekt kunnen worden.

Diepe slaap

De diepe slaap duurt ongeveer een kwart van onze slaap en onze hersenactiviteit is dan sterk vertraagd. De remslaap omvat de andere kwart, en onze hersenactiviteit is vergelijkbaar met wanneer we wakker zijn. Onze spierspanning is dan laag, waardoor we onze dromen niet fysiek uitbeelden. Alleen de ogen bewegen achter de oogleden. Er wordt verondersteld dat die bewegingen samenhangen met de verwerking van informatie en emoties.

Puur toeval

Je lichaamshouding staat los van al die verschillende slaapfasen. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat de remslaap vaker optreedt als iemand op zijn linkerzijde slaapt - ten opzichte van de rechterzijde. Tijdens de remslaap droomt ieder mens, al kunnen we ons dit niet altijd herinneren. Het is dus puur toeval dat je vaker droomt op je linkerzijde. Waarschijnlijk draai je regelmatig in je bed en is het lastig te bepalen tijdens welke slaapfase je in welke houding lag."

Dit artikel heeft eerder op AD.nl gestaan.