Test: welke sport past bij mij?

Wat is je doel? Wij weten dé Fit-methode.

Door Nathalie Tops
Fit50

Uitdaging 1: IK GEEF SNEL OP

Advies: een ploegsport of fitnessabonnement

De homework-out en het joggen zijn vaak populair, maar veel vrouwen haken na verloop van tijd af. In de beslotenheid van je huiskamer is de stoel namelijk vaak net iets verleidelijker dan het yogamatje. Regen is dan weer het ideale excuus om je buitenloopsessie te cancelen. Ben je iemand die snel opgeeft? Schrijf je dan in voor een ploegsport, of koop een fitnessabonnement: door de sociale verplichting of het financiële aspect zal je eerder geneigd zijn om toch door te zetten.

Uitdaging 2: IK WIL GRAAG AFVALLEN

Advies: fietsen of wandelen

Om af te vallen moet de vetverbranding op gang komen. Dat gebeurt na een uur. Maar een uur aan één stuk hardlopen, dat houdt niet iedereen vol. Twee, drie of zelfs vier uur fietsen of wandelen echter, dat gaat wel vlot. Dat zijn sporten die wat minder intensief zijn, maar omdat je ze langer volhoudt, haal je er heel wat voordeel uit.

 

Fit50
© Getty

Uitdaging 3: IK BEN GEEN SPORTIEF TYPE

Advies: combineer en integreer

Tienduizend stappen of een half uur beweging halen per dag: voor veel mensen is dat al een (te) ambitieus doel, dat hen saai en onhaalbaar lijkt. Deel die grote brok op in kleine stukjes, en kijk hoe je extra beweging of extra stappen kan combineren met iets dat je wel leuk vindt. Maak een wandeling terwijl je naar je favoriete podcast luistert, snelwandel naar de supermarkt voor je dagelijkse boodschappen, of tuinier met veel energie. Zoek een sport die matcht met jouw voorkeuren, leeftijd en leven.

Uitdaging 4: IK ZOEK EEN LEUKE EN LAAGDREMPELIGE SPORT

Advies: Padel

Wat je graag doet, hou je vol. Padel is op dat vlak een ideale instapper: je traint er veel verschillende spiergroepen mee, werkt aan je reflexen en coördinatievermogen, verbrandt er heel wat calorieën mee én het is nog eens plezierig ook. Bovendien duurt zo’n match doorgaans anderhalf uur, waardoor je met twee à drie spelletjes per week aan een mooi beweegtotaal zit. Een aandachtspunt: omdat zo’n veld voor een vast tijdstip gereserveerd is, willen mensen er meteen stevig in vliegen. Beter is om eerst tien minuten uit te trekken voor opwarming, zodat je spieren – zoals het woord al zegt – al warm kunnen worden. Sla dus eerst wat lage balletjes naar elkaar, of loop rustig wat rondjes voor de eigenlijke match start.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in