Veel kinderen moeten er vroeg of laat aan geloven: een beugel. Dat is een flinke kostenpost die je graag goed wil verzekeren. Hoe zorg je ervoor dat je de juiste verzekering kiest? Zit een beugel eigenlijk in de basisverzekering? En wat als je zelf een beugel nodig hebt? Independer zorgexpert Bas Knopperts geeft antwoord op deze vragen.
Torenhoge kosten
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: een beugel wordt vrijwel nooit vergoed door de basisverzekering of tandartsverzekering. Wel kun je orthodontie verzekeren via een aanvullend pakket. Heb je die niet afgesloten? Dan kunnen de kosten oplopen tot wel een paar duizend euro. “Er is er bijna geen tandartsverzekering met orthodontiedekking”, legt Independer zorgexpert Bas Knopperts uit. “Met een wat duurdere aanvullende dekking kun je je wel verzekeren voor orthodontie. Beugels zijn duur, dus zoek van tevoren goed uit welke dekking je wilt afsluiten. De voorwaarden en premies van beugelverzekeringen kunnen nogal van elkaar verschillen.”
Houd rekening met wachttijd
Kies je voor een orthodontiedekking? Dan is het goed om te weten dat steeds meer zorgverzekeraars een wachttijd van ruim een jaar hanteren. Je betaalt dus eerst een jaar premie voor de verzekering ingaat. Heeft je kind al een beugel? In dat geval is zo’n wachttijd natuurlijk niet handig. Gelukkig zijn er ook nog steeds verzekeraars waar geen wachttijd gehanteerd wordt. Bas Knopperts: “Geen wachttijd betekent niet dat je meteen de hoofdprijs betaalt voor je premie. In sommige gevallen is een orthodontieverzekering zonder wachttijd zelfs goedkoper. Maar je hebt dan soms wel te maken met een lagere vergoeding. Bekijk hiervoor de goed de voorwaarden van de verzekering om te zien hoe dit precies geregeld is.”
Benieuwd wat voor jou de beste zorgverzekering voor 2023 is?
Wat is de maximale vergoeding?
De maximale vergoeding is nogal verschillend per verzekering. De ene verzekering vergoedt bijvoorbeeld maximaal 500 euro, de andere 2.000 euro. Independer zorgexpert Bas Knopperts: “Let niet alleen op de maximale vergoeding. Sommige verzekering vergoeden tot een bepaald percentage van het totale bedrag. Dat kan 75 procent zijn, maar ook minder.” Hoe lager de vergoeding, hoe lager de premie. Weet je niet wat je moet kiezen? Bas Knopperts tipt: “Maak vooraf eerst een berekening van de beugelkosten. Op die manier weet je precies welke dekking jou het meeste voordeel oplevert. Of vraag de orthodontist om een offerte op te maken. Vervolgens kun je zorgverzekeringen vergelijken om te zien wat de beste optie is voor jouw situatie.”
Beugel voor volwassenen
Ben je ouder dan 18 jaar en heb je een beugel nodig? Dan worden de kosten in de meeste gevallen niet vergoed door de basisverzekering, de criteria die zorgverzekeraars hiervoor hanteren zijn er streng. Je kunt wel een aanvullende verzekering afsluiten. Maar die premie is vaak hoog, terwijl de dekking relatief laag is. Het gevolg? Vaak moet je zelf nog een flink bedrag bijbetalen. Veel volwassenen kiezen er daarom voor om de kosten voor een beugel zelf te betalen.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- Getty Images