Sporten tijdens de overgang helpt tegen opvliegers

vrouwen lichaamsbeweging hardlopen joggen overgang menopauze
© Getty Images

Het is de Week van de Overgang

Misschien moet je er niet aan denken, je zelf extra inspannen als je niet lekker in je vel zit door de overgang, maar lees toch even door. Vrouwen die tijdens de menopauze regelmatig sporten, zouden hun opvliegers beter onder controle kunnen houden.

Dat blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in Menopause, het wetenschappelijk tijdschrift van de North American Menopause Society (NAMS).

Afname oestrogeen

Bekende symptomen van de menopauze zijn opvliegers en het onvermogen om af te vallen. Ook kan de afname van oestrogeen zorgen voor fysieke en mentale gezondheidsproblemen, waardoor de kwaliteit van leven bij vrouwen in de menopauze af kan nemen. 

20 weken training 

Voor de studie werden 234 menopausale vrouwen tussen de 45 en 64 jaar onderzocht. De vrouwen, die tenminste twaalf maanden weinig beweging hadden gehad, werden onderworpen aan een twintig weken durend trainingsprogramma. Na afloop van het programma voelden de deelnemers zich opvallend fitter en flexibeler en waren ze ook wat afgevallen. Daarnaast hadden ze minder last van opvliegers.

Hormonen

Volgens de onderzoekers is de uitslag van de studie positief voor vrouwen in de menopauze die afwijzend staan tegenover het gebruiken van hormonen en op zoek zijn naar veilige, maar effectieve opties zonder bijwerkingen.

 "Het wordt steeds vaker bewezen dat een actieve levensstijl met regelmatig sporten de gezondheid, kwaliteit van leven en fitheid bij vrouwen in de menopauze verbetert", zegt dr. JoAnn Pinkerton, directeur van de NAMS.

"Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat de vrouwen na het trainingsprogramma minder last hebben van opvliegers, vrolijker zijn en zich over het algemeen een stuk beter voelen, terwijl hun gezondheidsrisico's afnemen."

Dat is een goede reden om je moed bij elkaar te schrapen en toch in beweging te komen, ook al staat je hoofd er niet naar.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in