Wat als het tussen de lakens niet meer zo lekker gaat?

Of de kosten van een seksuoloog worden vergoed, ligt aan je zorgverzekering.

Door Ella Vermeulen
voeten bed

Maken jij en je partner genoeg tijd voor elkaar? Het is belangrijk dat jullie beide tevreden zijn met hoe het tussen de lakens gaat. Maar voor veel stellen is fijne seks helaas niet zo vanzelfsprekend. Dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals drukke agenda’s en stress. Of andere fysieke of mentale problemen. Kom je er samen niet uit? Een seksuoloog kan in dit soort situaties helpen.

Praat met elkaar 

Een liefdesrelatie bestaat uit meer dan alleen seks. Het is ook heel normaal dat er periodes zijn met minder, of zelfs helemaal geen seks. Ook dan kan een relatie heel goed zijn. Maar ervaar je problemen? Dan is het goed om met elkaar te praten. Dat is misschien lastig, maar wél heel belangrijk. 

Hulp bij seksuele problemen

Vind je het fijn om met een professional te praten? Dan kan je terecht bij een seksuoloog. Bijvoorbeeld als je vragen hebt over pijn bij het vrijen, erectieproblemen of geen zin in seks. Ook bij het verwerken van seksueel grensoverschrijdend gedrag kan een seksuoloog helpen. In gesprekken (alleen of samen met je partner) ga je op zoek naar de oorzaak van het probleem. Deze gesprekken worden vaak gecombineerd met opdrachten. Die voer je thuis uit, alleen of met je partner. Hoeveel sessies er nodig zijn, hangt af van het probleem. 

 

Benieuwd wat voor jou de beste zorgverzekering voor 2023 is? 

Vergoeding seksuoloog 

Independer zorg-expert Bas Knopperts: “Helaas wordt een seksuoloog niet door de basisverzekering vergoedt. Je moet dus zelf de kosten betalen, tenzij je een aanvullende verzekering hebt. In dat geval kan je wel een aantal behandelingen vergoed krijgen. Let wel op, want er gelden een aantal voorwaarden. Zo is er een maximale vergoeding, je hebt een verwijsbrief nodig van de huisarts, en de seksuoloog moet geregistreerd zijn bij het NVVS.”

Check je eigen bijdrage 

Er zijn verschillende behandelingen waarvoor je bij een seksuoloog terecht kunt. Zoals relatietherapie, partnertherapie en advies. Blijf niet te lang rondlopen met je probleem. Vind je het lastig om gelijk naar een seksuoloog te gaan? Misschien is het makkelijker om eerst een afspraak te maken met je huisarts. Die kan kijken naar lichamelijke oorzaken en je doorverwijzen als je dat wilt. Independer zorgexpert Bas Knopperts: “Een consult bij de huisarts wordt vergoed door de basisverzekering. Maar controleer altijd de polisvoorwaarden van je zorgverzekering om te zien welke vergoeding je precies krijgt voor een behandeling bij de seksuoloog.”