Tv-kok Nadia Zerouali over de overgang: 'Het overviel me als een dief in de nacht'

Coen Verbraak in De Publieke Tribune over de menopauze.

Door Ella Vermeulen
Nadia Zerouali

In De Publieke Tribune brengt Coen Verbraak brengt de werelden van burgers en beleidsmakers dichter bij elkaar.

De uitzending van aanstaande zondag gaat over de werk en de overgang, en dan vooral hoe vrouwen kunnen worden geholpen om aan het werk te blijven in deze vaak zware fase. 

Maar de aflevering is ook bedoeld om het onsexy onderwerp uit het verdomhoekje te halen. Iedereen heeft moeders, vriendinnen, partners en werknemers die op enig moment in hun leven in de overgang komen.

Een en al herkenbaarheid 

Flamboyante tv-kok en zakenvrouw Nadia Zerouali schuift aan om in geuren en kleuren zonder terughoudendheid te vertellen over wat haar anderhalf jaar geleden overviel, 'als een dief in de nacht,' zo meldt de VaraGids. 'Hoe ze, naar eigen zeggen, bijna van de ene op de andere dag een ander mens werd. Geplaagd door opvliegers, nachtelijk zweten, slapeloosheid en een tong zo scherp dat ze haar 17-jarige zoon meer dan eens haar excuses aanbood als ze weer eens uit haar slof schiet.' Herkenbaar?

Wat meer mildheid, graag

Ook in de uitzending: symptomen die veel verder gaan dan clichéklachten als opvliegers en nachtzweten, de voor-  en tegens van hormoontherapie en vooral het belang om met meer mildheid en compassie te kijken naar vrouwen in de overgang. Plus: het enige juiste antwoord op de opmerking dat vrouwen vroeger niet zo zeurden over de overgang. Die stierven in veel gevallen al voor hun vijftigste, hè?

De Publieke Tribune is zondag te zien om 22:45 op NPO2. Terugkijken kan ook, op NPO Start

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in