Praat mee met Nouveau: Wel/niet aan de hormoonpillen
Wel/niet hormonen? Het lijkt wel een van de laatste taboes als je uit durft te komen voor het slikken van hormoonsuppletie. Wel? Of niet? De voor- en tegenstanders vliegen elkaar in de haren. Maar wat vind jij nou? Praat mee met Nouveau.
"Had ik maar eerder geweten van hormoonpillen. Dan was de overgang vast niet zo’n hel geweest." Zomaar een reactie van lezeres Ursula
Wies Verbeek (52), Healthy ageing redacteur Nouveau:
"Onlangs interviewde ik een anti-aging arts die mij alles vertelde over het gebruik van bio-identieke hormonen tijdens de overgang. Het ging om hormoonzalven en pillen om overgangsklachten tegen te gaan en om ouderdomsverschijnselen als een slapper wordende huid, haaruitval en botontkalking af te remmen. Ik was enthousiast, want ik zit niet echt te wachten op een versnelde aftakeling.
Maar ondertussen vroeg ik me ook af: Hoe betrouwbaar zijn die bio-identieke hormonen nu eigenlijk en waarom worden de kosten van anti-aging artsen niet vergoed door de verzekering? Zijn er in het reguliere circuit geen vergelijkbare behandelmethoden?"
Nieuwe feiten
Van voorstanders en tegenstanders van hormoonsuppletie raak ik soms helemaal in de war. Dan weer sta ik achter de ene theorie, dan weer achter de andere. Het is om gek van te worden.
Ik ga in gesprek met Monique Brood-van Zanten. Zij is arts endocrinologische gynaecologie aan het VUMC/AMC en is tevens werkzaam voor het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis. Ze helpt vrouwen met BRCA-1 of -2 genmutaties, die door het verwijderen van de eierstokken of door chemotherapie plotseling in de overgang raken, maar ook andere vrouwen met overgangsklachten.
Monique: “Er wordt veel te lichtvoetig over overgangsklachten gedacht. Terwijl ik vind: zolang je geen aanleg hebt voor borstkanker, niet al tien jaar uit de overgang bent en niet langer dan vijf jaar hormoonsuppletie gebruikt, kan er niet veel misgaan met het slikken van hormonen.”
Conclusie
Het volledige interview met Monique lees je in Nouveau deze maand, maar hierbij wil ik, Wies, wel alvast mijn conclusie met jullie delen:
Ook al is het niet bewezen, zelf geloof ik nog wel in de preventieve werking van hormoonsuppletie. Misschien is het wel dat ik erin WIL geloven. Door de overgang dalen de oestrogeen- en progesteronniveaus met als gevolg: vergeetachtigheid, dunner wordend haar, terugtrekkend tandvlees en botontkalking.
Waarom zou je dat tekort niet kunnen aanvullen en zo die kwalen kunnen bestrijden?
Ik heb boeken van artsen gelezen die zeggen dat het wel degelijk kan, maar zolang er geen bewijzen zijn, is het enkel mijn geloof. Ga ik dan aan de hormonen enkel om veroudering tegen te gaan?
Ik vind het lastig en moet daar nog over nadenken. In zekere zin werkt hormoonsuppletie voor mensen met klachten wel degelijk ‘verjongend’.
Wie goed slaapt en zich niet onzeker of somber voelt, ziet er nu eenmaal beter uit dan iemand die gekweld wordt door energiegebrek of slaaptekort.
Wat is jouw mening? Praat mee met Wies en plaats je opmerking in het reactieveld hieronder óf op onze Facebookpagina.
Wat anderen nu lezen
Ook dít is een goede reden om het Mediterrane dieet te omarmen
Een grote boodschap in de ochtend is het beste begin van de dag
Waarom je niet te lang moet wachten met een hoortest als je niet meer alles meekrijgt
Wil je zien: de work-out van Nouveau’s Claudia & Anita!
Ook Janny van der Heijden doet de #stofslofchallenge
Wat kan een menopauze retreat voor je doen?
Verouderingsexpert Andrea Maier: 'Veroudering is terug te draaien, maar leefstijl telt zwaar'
Snel een vitamineboost? Heb je al eens aan een infuus gedacht?
Wintersport: ben je een snowbunny of een potentiële brekebeen?
World Yoga Day: 10 redenen om de Zonnegroet te doen als je 50+ bent