Nóg een goede reden om te gaan ontwijnen

Nóg een goede reden om te gaan ontwijnen

Elk glas alcohol schaadt de hersenen.

Het is maar goed dat alcoholvrij zo'n populaire trend is, zodat er veel keuze is in 0 %  drankjes, want er is weer een onderzoek afgerond waaruit blijkt dat je beter gewoon helemaal geen alcohol kunt drinken.

Wetenschappers van de universiteit van Oxford concluderen uit data van 25.000 Britten dat hoe meer je drinkt, hoe kleiner je hersenvolume wordt. "Er is geen veilige drempel, elke hoeveelheid alcohol is schadelijk. Het lijkt erop dat vrijwel het hele brein beschadigd raakt, niet alleen specifieke delen, zoals lang werd gedacht," zegt onderzoeker Anya Topiwala.

Minder grijze massa

Een hogere alcoholconsumptie wordt in verband gebracht met een lagere dichtheid van de grijze massa in de hersenen. Alcohol verklaart tot 0,8 procent van de verandering in het volume van de grijze massa. Dat lijkt weinig, maar het is meer dan andere risicofactoren, zoals roken of een te hoog BMI.

Slechtere bedrading

Daarnaast blijkt alcohol de 'witte stof' van de hersenen aan te tasten. Die bevat de uitlopers van zenuwcellen, en kun je zien als de bedrading van het brein. Loopt de kwaliteit daarvan terug, dan wordt het brein trager, je snapt dingen minder snel, je inzichten lopen terug.

Alle alcohol is slecht

Uit eerdere onderzoeken werd al duidelijk dat overmatig alcoholgebruik forse gezondheidsschade kan veroorzaken. Dit is de eerste studie die bewijst dat ook matig drinken al negatieve effecten veroorzaakt. Het maakt niet uit wat voor alcohol je binnenkrijgt: rode wijn is niet 'gezonder' dan bier, bijvoorbeeld. Alle vormen van alcohol zijn simpelweg slecht.

Hoeveel drink jij?

Bijna 8 van de 10 Nederlanders van 18 jaar en ouder drinken weleens alcohol, blijkt volgens het Trimbos-instituut uit cijfers van vorig jaar. 44,4 procent van de volwassen bevolking houdt zich aan het advies van de Gezondheidsraad en drinkt geen of weinig alcohol. Bijna 7 procent van de volwassenen drinkt overmatig en 7,7 procent is een zware drinker.

Overmatig drinken doe je als je als vrouw meer dan 14 glazen per week drinkt en als man meer dan 21. Een zware drinker ben je als vrouw als je minstens eenmaal per week ten minste vier glazen op één dag drinkt, en als man ten minste zes.

Ontwijnen

Wil je minderen of (tijdelijk) helemaal stoppen met alcohol, of gewoon je relatie met alcohol eens kritisch onder de loep nemen, dan zul je veel herkenning en steun vinden bij het Ontwijnen-programma van onze nieuwe Nouveau-vlogger Jacqueline van Lieshout.  

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in