In Nederland is de overgang nog altijd taboe voor veel vrouwen

Het is deze week de Week van de Overgang.

vrouw overgang menopauze vintage retro
© Getty Images

Hoewel de helft van de wereldbevolking op enig punt in haar leven in de overgang belandt, is praten hierover een taboe: 51% van de vrouwen zal alleen over dit onderwerp praten als anderen hierover beginnen, blijkt uit een internationaal onderzoek dat in opdracht van Essity werd gevoerd.

Live Q&A's 

Om het bespreekbaarder te maken, faciliteert het bedrijf in de Week van de Overgang (17 t/m 21 april 2023) dan ook verschillende gesprekken onder de noemer ‘Help, ik raak mijn ei kwijt!’. Het gaat om live Q&A’s op Instagram met influencers Carly Wijs, Isa Hoes, Tanja Jess, Susan Smit en twee verpleegkundig overgangsconsulenten. Tijdens deze sessies ‘Help, ik raak mijn ei kwijt!’ praten de influencers en deskundigen samen over de overgang om kennis te delen en het taboe te verkleinen.

Wie, waar, wanneer?

dinsdag 18 april om 19:30 - 20:00 gaat Tanja Jess samen met Susan Smit en overgangsdeskundige Marijntje Kelter live op Instagram

woensdag 19 april om 20:00 - 20:30 gaat Isa Hoes met overgangsdeskundige Marijntje Kelter live op Instagram

donderdag 20 april om 19:30 - 20:00 gaat Carly Wijs met overgangsdeskundige Carolien van Lokven live op Instagram

Gebrek aan kennis

Wat is de overgang nou eigenlijk? Uit het onderzoek van Essity blijkt dat er een groot gebrek aan kennis is. 83% van de vrouwen die nog niet in de overgang zit weet niet wat de perimenopauze - de fase voorafgaand aan de laatste ongesteldheid - is. Van de vrouwen in de overgang geeft maar liefst 46% aan niet geïnformeerd te zijn over de overgang en het effect daarvan op hun lichaam. 21% weet zelfs helemaal niet wat de overgang betekent. 

Schaamte voedt het taboe

Van de Nederlandse vrouwen in de overgang vindt 52% praten over de overgang een taboe. Dit komt doordat de overgang zo verschillend is voor iedereen (50%), vrouwen niet graag praten over de ‘achteruitgang’ van hun lichaam (50%), ze zich schamen om over persoonlijke problemen te praten (46%) en het feit dat de overgang wordt geassocieerd met oude mensen (38%).

Ervaringen delen

Gertie Eikenaar, communications director van Essity: “Vrouwen kunnen elkaar veel meer supporten op dit onderwerp. Het delen van ervaringen kan een boost geven aan je zelfvertrouwen.” Uit een jaarlijkse meting onder eigen medewerkers blijkt dat 85% van hen de ruimte voelt om met collega’s over overgangssymptomen te praten. 70% durft dit ook te bespreken met hun manager. “We willen er vanuit Essity aan bijdragen dat steeds meer mensen - binnen en buiten onze organisatie - de ruimte voelen om over dit onderwerp te praten.”

Help, ik raak mijn ei kwijt!

Maar liefst 49% van de Nederlandse vrouwen+ in de overgang zegt geen steun te krijgen uit haar omgeving. En op de werkvloer is dit percentage al helemaal laag: daar ervaart slechts 4% steun van een support netwerk.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in