Hoe schadelijk is dat vele zitten van ons eigenlijk?

Door Wies Verbeek
Hoe schadelijk is dat vele zitten van ons eigenlijk?

Hoeveel meer heb jij dit jaar gezeten?

Met de fiets naar het station, hollend de trappen op om de trein te halen, vier keer per dag op het werk met de trap van de derde verdieping naar boven en beneden. Een paar keer per week ’s avonds een uurtje sportschool of op de fiets naar een vriendin. Ik zorgde wel dat ik genoeg beweging kreeg.

Maar toen was daar het coronavirus. Weg beweging. Ik moest iets anders gaan verzinnen, wilde ik nog een beetje fit blijven en geen plumpudding worden. Ik wil de zit-politie niet uithangen, maar doe het toch maar even, ook voor mezelf: zit je meer dan 8 uur per dag, dan heb je een 10 tot 27 procent grotere kans op eerder sterven in vergelijking met mensen die minder dan 4 uur per dag zitten.

Hoe schadelijk is dat vele zitten van ons eigenlijk?

Het zitten onderbreken

Mensen die meer dan 11 uur per dag zitten, lopen 40% (!) meer kans op diabetes-type 2, depressie, kanker, rugklachten, hart- en vaatziekten en overgewicht. Ja, dat is niet misselijk. Maar er is een oplossing: wanneer je het zitten eenmaal per half uur een paar minuten onderbreekt, verklein je de kans op die gezondheidsrisico’s enorm. Sinds ik dat weet, probeer ik mij er zoveel mogelijk aan te houden.

Wie een beetje fit wil blijven, moet dus minder zitten of het regelmatig onderbreken. Dat is punt een. Nu nog de broodnodige beweging, in de vorm van een work-out of oefeningen. Ook dat is goed thuis te doen. Ik doe al zo’n jaar of tien elke ochtend meteen als ik opsta ‘de Vijf Tibetanen’. Dat zijn yoga-achtige oefeningen waarvan wordt beweerd dat je er langer jong door blijft – en dat liet ik mij geen twee keer zeggen, natuurlijk. In het begin is het afzien, maar na een paar weken kun je niet meer zonder. Ze geven je zoveel energie. Als iemand mij vraagt wat mijn allerbeste healthy aging-tip is, dan zijn het wel deze Vijf Tibetanen.

Dan de wat intensievere oefeningen: de kracht- en cardiotraining zoals we die van de sportschool kennen. Die zijn namelijk ook heel goed thuis te doen, heb ik de afgelopen maanden gemerkt. Wat een leuke apps en video’s zijn er online te vinden. Voorheen ging ik zo’n drie- à viermaal per week naar de sportschool voor een lesje bodyshape of krachttraining. Nu kies ik elke dag een work-out van een halfuur uit. Korter maar vaker dus, en dat bevalt heel goed.

Hoe schadelijk is dat vele zitten van ons eigenlijk?

Tips van Wies

Het tussendoortje

Alle kleine beetjes helpen, dus leer jezelf kleine oefeningen tussen (het zitten) door aan. Als je toch opstaat om koffie te halen, ren dan even de trap op en neer of maak 10 jumping jacks. Het is helemaal niet moeilijk, maar je moet eraan wennen. Net als staan als je gaat bellen of gebeld wordt: maak er een gewoonte van.

Apps en video’s

Zelf ben ik heel groot fan van de ‘7 minutes work-out’-apps. Je doet 12 oefeningen, steeds 30 seconden lang. Zoek ‘m op in de App Store (gratis).

De workouts van de Nederlandse Marloes van Optima Vita zijn ideaal als je, net als ik, van aerobic- of bodyshapelessen houdt. Marloes geeft lessen voor thuis met hulpmiddelen die je gewoon in huis hebt. Voor beginners en gevorderden, cardio, kracht of bodyshape: je vindt het allemaal op haar YouTube-films.

Weliswaar in het Engels, maar de online lessen van Heather Robertson en Popsugar-fitness op YouTube zijn ook zeker de moeite van het proberen waard. Ik vind hun gratis work-outs top. Je kunt elke keer iets anders uitzoeken. Die afwisseling maakt het extra leuk. 

Beweeg voor het ontbijt

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat je meer vet verbrandt wanneer je vóór je ontbijt sport. Gezondheidsspecialist Richard de Leth beschrijft in zijn boek Oersterk in 6 weken hoé gezond dat bewegen voor het ontbijt is. ‘Je combineert de kracht van vasten en beweging. De combinatie van die twee bevordert de aanmaak van mitochondriën in de spieren. Het gevolg? Meer energie.’

En: ‘‘s ochtends voor je ontbijt zijn je insulinewaarde laag, waardoor je suikervoorraad al snel op is als je gaat bewegen en je lichaam overgaat op het verbranden van vet.’

Het lukt mij zelf niet om op een nuchtere maag een fanatieke work-out te doen, maar in plaats daarvan maak ik een wandeling van een halfuur en zet er flink de pas in. Op de dagen dat ik doe, voel ik me veel energieker. Het werkt dus echt.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in