Heb je al gehoord van Zone 2 Cardio? Kleine inspanningen met grote benefits!

Door Ella Vermeulen
Heb je al gehoord van Zone 2 Cardio? Kleine inspanningen met grote benefits!

Jezelf helemaal afbeulen hoeft niet meer.  

Het wordt ook wel gekscherend 'the lazy workout' genoemd. Dat is niet helemaal terecht, want je moet wél aan de bak. Feit is echter dat je jezelf niet totaal hoeft af te beulen, zoals bij sommige vormen van intense exercise in zwang is.

Hoe zit het met die zones?

Zone 1 is op de bank liggen voor Heel Holland Bakt, Zone 5 is vluchten voor Bokito. Zone 2 Cardio wil zeggen dat je je hart aan het werk zet zonder het al te veel te belasten. Denk aan op je gemak joggen, een eind fietsen of een stevige wandeling. Tijdens de activiteit zou je in staat moeten zijn om een gesprek te houden.

De benefits zitten in het even volhouden: het duurt minimaal drie kwartier voor je lichaam er echt iets aan heeft, experts raden een uur tot anderhalf uur aan. Dat is best lang, voor een beetje afleiding werkt een playlist goed, maar Zone 2 is ook prima te combineren met een film kijken op een loopband of hometrainer.   

Wat even wennen zal zijn, is dat dit geen manier van exercise is waar je punten mee verdient. Sport draait in het algemeen om presteren, scoren, zweten, puriteins zweten om die bak nootjes er weer af te krijgen. In dit geval kun je geen prestaties posten op je socials, maar dat is misschien wel zo relaxed in deze snoeverige #goedbezig wereld.

Drie uur per week

Per week 180-200 minuten Zone 2 Cardio heeft enorme positieve effecten op de algemene gezondheid en gezond ouder worden. Het wordt gelinkt aan aanzienlijk minder kans op diabetes 2, dementie en hart- en vaatziekten. Er is ook minder kans op blessures in vergelijking met High-Intensity Interval Training (HIIT) waarin je je in korte tijd juist intens inspant.

Dat het zoveel pluspunten heeft, komt - even kort door de bocht gezegd - omdat je lichaam bij milde inspanning je vetreserves als energiebron aanspreekt. Bij intense inspanning (Zone 3) gaat het glucose verbranden, wat meer stress voor hart, spieren en longen oplevert. Als je bij het sporten naar adem snakt of aanhoudend hijgt, zit je in Zone 3.

"Zowel op het gebied van gezondheid als conditie heeft een Zone 2 training veel voordelen," zegt dr. Richard Blagrove, fysioloog aan Loughborough University. "Ik voel me totaal niet schuldig als ik een uur met een boek op mijn hometrainer zit."

Illustratie (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in