Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Gynaecoloog Annemiek Nap: 'De huisarts weet niet altijd raad met de overgang'

'Met hormonale medicatie kunnen veel overgangsklachten draaglijker worden, maar er zijn veel patiënten die dat doodeng vinden: krijg je daar geen kanker van? Daar is onderzoek voor nodig.'

vrouw menopauze biologische klok

'Als we vrouwen in de overgang beter kunnen helpen, is dat voor hen beter, maar het is ook goed voor de economie.'

Het is een pijnpunt in de geneeskunde: veel medisch onderzoek spitst zich toe op mannen. Dat is lekker makkelijk: ze menstrueren niet, hormonaal zijn ze altijd hetzelfde, ze dragen geen kind, bevallen er niet van en krijgen ook niet te maken met de overgang. Zoiets levert lekkere stabiele onderzoeksresultaten op, die vervolgens dan weer niet representatief zijn voor vrouwen, die nu eenmaal heel anders in elkaar zitten.

Annemiek Nap, hoogleraar voortplantingsgeneeskunde en gynaecoloog bij het Radboudumc en voorzitter van de beroepsvereniging van gynaecologen, de NVOG, wil meer geld voor onderzoek naar typische vrouwenziekten, zoals endometriose en hevige overgangsklachten.

"Vrouwen komen tussen 45 en 55 jaar in de overgang en die verloopt bij heel veel vrouwen met symptomen die goed te doen zijn, zoals een beetje zweten en opvliegers," zegt ze in het AD. "Maar er zijn ook vrouwen die echt een aantal jaren niet goed kunnen functioneren, omdat ze slecht slapen en daardoor ontzettend vermoeid zijn. Zij zeggen hun baan op. Om half vijf ’s ochtends in slaap vallen en om zeven uur weer op, dat trekken ze niet."

Anderen kampen met stemmingswisselingen, met boosheid, agressie, verdriet. "Vrouwen zeggen: 'Ik heb een veel korter lontje, zo ken ik mezelf niet. Meestal kan ik me wel beheersen als er wat gebeurt, maar nu opeens roep ik dingen die helemaal niet bij me passen. Heel irritant'. Ze voelen zich enorm bezwaard naar hun omgeving. En de huisarts weet er ook niet altijd goed raad mee."

Nap denkt dat met hormonale medicatie veel overgangsklachten draaglijker kunnen worden "maar er zijn veel patiënten die dat doodeng vinden: krijg je daar geen kanker van? Sommige artsen denken dat ook. Dus daar is onderzoek voor nodig. Hoe schadelijk zijn die hormonen? Zijn er alternatieven? Dat zou je kunnen uitzoeken. Als we vrouwen beter kunnen helpen, is dat voor hen beter, maar het is ook goed voor de economie, want ze vallen niet uit op het werk en arbeidskrachten zijn hard nodig."

Voor dergelijke onderzoeken is nu te weinig geld, aldus Nap. "Kijk naar de grote subsidiegevers voor onderzoeken: er gaat geld naar Covid, naar arbeidsongeschiktheid en andere hartstikke belangrijke dingen. Maar geen subsidie voor mijn vrouwspecifiek onderzoek."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Health
  • Getty Images