Fit de overgang in (en uit)

Nieuwe gewoontes helpen je op weg.

Vrouw in gym

Tijdens de overgang werken de meeste leef- en eetgewoontes niet meer zo goed als in de jaren daarvoor – iets wat veel vrouwen aan den lijve hebben ondervonden. Deze nieuwe gewoontes helpen je fit, sterk en pijnloos je fifties door.

Bewegen als ondersteuning tijdens de menopauze

De verandering van oestrogeenlevels tijdens de menopauze zorgt voor insulineresistentie, wat kan leiden tot een toename van buikvet. Om dit te beperken zijn volgens personal trainer en auteur Zana Morris korte high intensity trainingen het meest effectief, samen met krachttraining. Dagelijks uren in de sportschool doorbrengen is dus gelukkig niet nodig – met kort en krachtig komen we al een heel eind.  

Deze specifieke vormen van sporten helpen onze hormoonbalans en hebben een enorme impact op spierherstel, botdichtheid en de aanpak van hardnekkig buikvet.

De kracht van krachttraining

Als we de 30 zijn gepasseerd verliezen we 3 tot 5% spiermassa per decennium. Hierdoor worden we niet alleen minder sterk, maar lopen we ook een steeds hoger risico op botbreuken. Met krachttraining biedt je tegenwicht aan dit proces door de spieren te versterken. Maar krachttraining heeft nog een ander belangrijk voordeel – spiermassa verbrandt 50 tot 100 calorieën per dag. Dus hoe meer spiermassa je hebt hoe meer calorieën je verbrandt, waar minder spiermassa juist tot gewichtstoename kan leiden. Voor wie graag fit en sterk blijft is er dus werk aan de winkel – al is het maar voor die 50 tot 100 calorieën die je extra kunt eten op een dag. Ga je voor het eerst aan de slag met krachttraining? Schakel dan de hulp van een coach in om blessures te voorkomen.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in