Er zijn goede redenen om te kiezen voor een Dry '23

Door Ella Vermeulen
vrouw retro glas water

Alcoholvrij wordt straks net zo normaal als rookvrij.

Misschien dat je inmiddels helemaal klaar bent met alcoholvrije drankjes en Wet February volledig hebt omarmd. Maar is niet drinken je in Dry January bevallen, dan zijn er goede redenen om het een blijvend onderdeel van je leefstijl te maken.

Grote voordelen

Beter slapen, mooiere huid en kilo's afvallen, bijvoorbeeld. Meer energie, heldere blik. En ook: je hersencellen sparen, omdat je ze nog lang nodig zult hebben. Geen alcohol meer drinken is boven alles een investering in een betere gezondheid: minder risico van depressie, overgewicht en dementie.

'Alcohol is gif'

Alcohol is zo schadelijk, dat als het nu op de markt zou komen, het nooit zou worden toegelaten, laat staan dat je het bij de supermarkt zou kunnen kopen. Zoals verslavingsarts Sigrid Sijthoff kernachtig zegt: "Alcohol is gif, punt. Qua schade voor onze gezondheid staat alcohol op nummer drie, achter tabak en crack. Het is een harddrug, het is verslavend en maakt ons lichaam kapot."

"Iemand die regelmatig drinkt, ervaart minder plezier aan ‘gewone’ prettige dingen, omdat de hersenen enkel nog geluksstofjes produceren onder invloed van – steeds meer – alcohol. Ons limbisch systeem, dat emoties reguleert, raakt helemaal ontregeld."

Fysieke schade

En dat is dan nog alleen de mentale schade. Veel Nederlanders weten niet dat alcohol een belangrijke oorzaak van kanker is, concludeert het Trimbos-instituut in nieuw onderzoek. Slechts 37 procent van de 6000 mensen die het instituut liet ondervragen over hun kennis van alcoholschade legt die relatie.

Nog geen derde van de ondervraagden weet dat het drinken van een glas alcohol per dag de kans op borstkanker vergroot: 8% van alle vermijdbare gevallen van kanker in Nederland is gerelateerd aan alcohol. 

Je kans op borstkanker is bijvoorbeeld al groter als je 1 glas per dag drinkt. Drink je 5 glazen of meer per dag? Dan is je kans op borstkanker 1,5 keer zo groot als iemand die niet drinkt. Ook het risico van darm- en leverkanker en kanker aan het hoofd (keel-, mond-, strottenhoofd en slokdarm) is bij alcoholdrinkers groter dan bij mensen die niet drinken.

Niet drinken = het nieuwe normaal

Het goede nieuws is dat, mede dankzij hippe 0.0 alternatieven, het taboe op geen alcoholdrinken in rap tempo aan het slijten is, zodat het steeds makkelijker wordt om te zeggen: 'Ik drink niet.' Alcoholvrij wordt zo binnen afzienbare tijd net zo normaal als rookvrij.

En dat is best een prettig vooruitzicht. Om Arjen Lubach in De Avondshow te citeren: 'Het is toch raar om op iemands gezondheid te drinken. Je kunt beter proosten op een gezellige oncoloog met een beetje gevoel voor humor.'

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in