Een grote boodschap in de ochtend is het beste begin van de dag

Vrouw poepen toilet

Van alle fysieke genoegens is regelmatig en makkelijk kunnen poepen er eentje. Hoe vaak je dat doet, verschilt per mens. Maar volgens wetenschappers kun je het 't best in ieder geval in de ochtend doen, daar is het darmstelsel op ingesteld.

Aan de slag

Zodra je wakker wordt, beginnen namelijk ook de darmen aan de nieuwe dag. 's Nachts gebeurt er niet zoveel in je buik, maar na het ontwaken gaat de dikke darm, die zich aan het einde van het spijsverteringskanaal bevindt, fluks aan het werk. Dit orgaan gaat de inhoud kneden met peristaltische bewegingen en duwt zo het een en ander in de richting van de uitgang.

Extra kracht

Dat gaat in de ochtend met extra kracht, vandaar het nut om juist dan grote opruiming te houden. Veel mensen gunnen zich er de tijd niet voor omdat de ochtenden druk zijn: badkamer bezet, gezinsleden moeten naar school en naar hun werk, je moet zelf ergens heen, het is meestal niet het meest serene moment van de dag.

Aandrang

Toch is de eerste wet van goed poepen naar het toilet gaan zodra je aandrang voelt. Dus als dat in de ochtend is, pak je momentje, zó lang duurt het nu ook weer niet om je even te ontlasten.

Vezels 

Andere dingen die een goede stoelgang helpen is veel vezels eten (volkorenbrood, -crackers, -rijst en -pasta, groenten, peulvruchten, havermout), voldoende water drinken (als het bij de exit niet keihard en droog is komt het er makkelijker uit), geen alcohol drinken en voldoende bewegen: ook een beetje heen en weer lopen brengt de darmen op gang.

Tips & trucs 

Nooit onderzocht, maar vaak gehoord: nergens poept het zo prettig als op je eigen wc. En als je wel aandrang hebt, maar de boel toch niet zo lekker kunt loslaten: neem wat te lezen mee of leg een simpele woordzoeker of andere puzzel met een pen op het toilet. Een spelletje of de krant lezen op je telefoon kan natuurlijk ook. Gaan zitten en je hersens even afleiden van de exitstrategie geeft vaak net dat laatste beetje ontspanning die nodig is om de natuur haar gang te laten gaan.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in