Dry January: doe je mee?

Dry January: doe je mee?

Een maand geen alcohol = meteen veel gezonder!

Het huidige advies van de Gezondheidsraad is duidelijk: drink liever helemaal geen alcohol. Je kunt er allerhande vervelende kwalen aan overhouden. Na roken is alcohol de belangrijkste vermijdbare oorzaak van sterfte ter wereld.

In een alcoholloos bestaan heb je daar allemaal geen last van. En er zijn nog meer pluspunten: je slaapt beter, voelt je fitter, valt af en bespaart geld. Dat zijn allemaal dingen je al merkt als je een maand geen alcohol hebt gedronken, maar het bij water, frisdrank, koffie of thee hebt gehouden.

Dry January: doe je mee?

Het is zelfs bewezen. Wetenschappers van het Royal Free Hospital in Londen onderzochte een groepje gemiddelde drinkers. De proefpersonen deden mee aan Dry January. Dat is een jaarlijkse alcoholloze maand na de feestdagen. 

Na die maand waren de proefpersonen afgevallen, waren hun bloeddruk, bloedsuiker en cholesterol verlaagd, waren ze geconcentreerder en sliepen ze beter.

Stoppen met drinken maakt je ook alerter en energieker. Arnt Schellekens,  psychiater bij het Radboudumc in Nijmegen en wetenschappelijk directeur van het Nijmegen Institute for Scientist Practitioners in Addiction, voerde met twee collega’s ook een soort Dry January-onderzoek in Nederland uit.

Dry January: doe je mee?

Veertien vrijwilligers stopten een maand met alcohol. Ze dronken normaal gemiddeld 10,5 glazen per week. Voor, tijdens en na die maand kregen ze allerlei psychische en lichamelijke testjes. Zo werd het levervet gemeten en moesten de proefpersonen computertaakjes doen om alertheid en concentratie te toetsen.

Schellekens: "Voor de alcoholvrije maand deden de proefpersonen de taakjes sneller, maar maakten ze meer fouten. Tijdens en na de maand waren ze geconcentreerder en accurater. En de onderzoeken waren gewoon overdag, toen mensen niet onder invloed waren."

Dry January: doe je mee?

Nederland doet dit jaar voor de zevende keer mee aan Dry January en het aantal deelnemers is groter dan ooit. Je kunt je opgeven op Ik Pas waar je ook terecht kunt voor vragen, tips, artikelen en recepten. Het gaat niet om nooit meer alcohol drinken, het is puur het op pauze zetten van je alcoholgebruik.

Zie het als een investering in jezelf en een uitdaging aan jezelf: een maand niet drinken, om eens te kijken wat dat met je doet. Je wordt hierdoor je bewuster van de keuze die je kunt maken om wel of niet te drinken, je doorbreekt je vastgeroeste patronen en alcohol is niet meer vanzelfsprekend. En daar knap je allicht van op!

Foto (c) ImageSelect

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in