Zo lang mogelijk de jeugd behouden. Steeds meer mensen gebruiken botox om er jonger uit te zien. Wist je dat botox niet alleen wordt gebruikt om er beter uit te zien, maar dat er ook medische botox behandelingen zijn? Zo helpt het bij migraine, overmatige transpiratie en tandenknarsen. Weg met pijn en ongemakkelijkheden, misschien is medische botox voor jou wel de oplossing.
Is botox een wondermiddel?
De term botox kent iedereen wel uit de cosmetische wereld. Maar wist je dat dit zowel een merknaam is als de afkorting van de werkende stof? Een botoxbehandeling draait om de stof botuline toxine. Het is per ongeluk ontdekt dat botox helpt tegen voorhoofdrimpels, fronsrimpels en kraaienpootjes. Botuline toxine is namelijk ontwikkeld door een oogarts om oogspasmes tegen te gaan, zodat een operatie niet nodig is. Botox wordt dus niet alleen gebruikt om er jong uit te (blijven) zien.
Bekijk welke zorgverzekering het beste bij je past in 2023
Minder pijn dankzij medische botox
Er zijn verschillende medische behandelingen die gebruik maken van botox. Doordat de botox sommige spieren verslapt, kan het ook pijnverlichtend werken. Een medische botoxbehandeling kan in sommige gevallen vergoed worden door de zorgverzekering. Helaas komt dit nog maar erg weinig voor.
Independer zorgexpert Mirjam Prins: “Het is in elk geval erg belangrijk dat je kunt aantonen aan je zorgverzekeraar dat de behandeling geen cosmetische doel heeft. Laat je dus altijd doorverwijzen door je huisarts met medische indicatie. Voor je zorgverzekering heb je namelijk een verwijzing nodig die de noodzaak van de behandeling toelicht. Vergoedt de verzekeraar de behandeling? Dan geldt wel eerst het eigen risico.” Benieuwd voor welke klachten medische botox de oplossing kan zijn? We zetten er een aantal op een rijtje:
Migraine
Heb jij vaak last van migraine? Dan kan medische botox helpen. Tijdens een behandeling wordt de botox meestal ingespoten in het hoofd, achterhoofd, bij de kaken en de slapen. Door het ontspannen van de spieren in het hoofd worden de pijnprikkels minder goed doorgegeven. Deze behandeling moet om de paar maanden herhaald worden. Slaat de behandeling aan? Dan verdwijnen de migraines helaas niet, maar komen ze wel minder vaak voor. Ook worden de pijnklachten van migraine een stuk minder. Goed om te weten: alleen mensen met chronische migraine komen in aanmerking voor medische botox. Dat heb je als je meer dan 15 dagen per maand last hebt van migraine.
Tandenknarsen
Veel mensen doen het in hun slaap: tandenknarsen. Doe je dit ook? Dan zijn je kauwspieren overactief. Het gevolg? Niet alleen een vervelend, knarsend geluid, maar ook schade aan je gebit. Naast slijtage aan je tanden geeft tandenknarsen ook vaak kaakklachten. Het kan het zelfs leiden tot nek- en hoofdpijnklachten. Door een medische behandeling met botox ontspannen de kauwspieren die de schade veroorzaken. Hierdoor vermindert of stopt het tandenknarsen. De behandeling moet om de drie maanden herhaald worden.
Overmatig zweten
Zweet je elke dag teveel en niet alleen op spannende momenten of met warm weer? De medische term hiervoor is hyperhidrosis. Het is natuurlijk erg vervelend om meerdere keren per dag van shirt te moeten wisselen. Gelukkig is de behandeling hiervan met botuline toxine erg succesvol. Om overmatig zweten tegen te gaan kan je kiezen voor botox. Meestal wordt dit in het okselgebied ingespoten, maar ook op andere plaatsen kan het helpen tegen teveel zweet. Denk aan bijvoorbeeld de voeten of handen. Wel moet ook deze behandeling na een bepaalde tijd herhaald worden.
Check je verzekering
Denk je dat medische botox voor jou de oplossing kan zijn? Bespreek dit altijd eerst met je huisarts, zodat je een doorverwijzing kunt krijgen. Kijk ook of je zorgverzekeraar deze behandeling vergoedt of dat de kosten voor jezelf zijn. Independer expert Mirjam Prins: “De kans is groot dat je de kosten voor medische botox zelf moet betalen. Toch loont het om in kaart te brengen welke zorgkosten je aankomend jaar verwacht te maken. Met onze zorgvergelijker zie je welke verzekering het beste bij jouw zorgbehoefte past en voor welke maandpremie. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kun je een bewuste keuze maken.”
- Getty Images