Dit is waarom je beter geen rode gist rijst kunt nemen naarmate je ouder wordt

rode gist rijst supplement
© Getty Images

Rode gist rijst wordt in Nederland verkocht als voedingssupplement. Hoewel je het zo in de drogisterij kunt kopen, is de kans op ernstige bijwerkingen voor bepaalde groepen aanzienlijk. Zo loop je een hoger risico naarmate je ouder wordt. Dit wil je erover weten.

Door Sanne van de Wetering

De werkzame stof van rode gist rijst is monacoline K. Dit is een natuurlijke statine. Statines zijn medicijnen die gebruikt worden om het cholesterol te verlagen. Deze medicijnen remmen de aanmaak van cholesterol in de lever en hebben een krachtige werking.

Wisselende hoeveelheden

Ook in rode gist rijst zit dus wat van de stof monacoline K, alleen is het gecompliceerde dat de hoeveelheid elke keer verschilt, aldus het Voedingscentrum. Hoeveel je binnenkrijgt, weet je dus eigenlijk nooit. Voor de Europese Commissie was dit reden genoeg om in te grijpen en regels op te stellen. Rode gist rijst mag nu niet meer dan 3 mg monacoline per supplement bevatten. Zit er 1 mg in? Dan moet er op de verpakking een maximale aanbeveling van twee capsules staan, omdat drie een te hoge dagdosering is.

Bijwerkingen rode gist rijst

De bijwerkingen van de rode rijst gist zijn te vergelijken met de bijwerkingen die zich kunnen voordoen bij het gebruik van statines. Hierbij moet je vooral denken aan spierpijn en maag- en darmklachten. Maar ook ontregeling van de stollingstijd, spierafbraak, verminderd geheugen, alvleesklierontsteking en ernstige lever- en nierproblemen met geelzucht zijn gemeld als bijwerkingen. Door deze bijwerkingen raadt het Voedingscentrum voor bepaalde risicogroepen het gebruik van rode gist rijst supplementen af. Dit geldt voor zwangere vrouwen, kinderen jonger dan 18 jaar en volwassenen ouder dan 70 jaar.

Wisselwerking

Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum, vertelt aan Margriet waarom het gebruik van rode gist rijst door ouderen boven de 70 jaar wordt afgeraden. “Ten eerste is dat advies onderdeel van de wetgeving. Er moet op de etiketten van het supplement staan dat het gebruik van rode gist rijst supplementen door deze risicogroepen wordt afgeraden. Deze waarschuwing is daarom met name uit voorzorg.

Daarnaast kan rode gist rijst nare bijwerkingen geven, omdat de hoeveelheid monacoline K telkens verschilt,” legt ze uit. “Het risico op klachten bij ouderen is groter, omdat zij vaker andere medicijnen ernaast slikken. Die medicijnen kunnen een wisselwerking hebben op rode gist rijst, waardoor de eventuele klachten van de rode gist rijst alleen maar erger kunnen worden.”

Slik je medicijnen en wil je rode gist rijst of een ander voedingssupplement gebruiken? Overleg dit dan altijd met je huisarts.Dit artikel heeft eerder op Margriet.nl gestaan.