Beter slapen dankzij een kersenmocktail, werkt dat echt?
Het recept is simpel: drie ingrediënten, shaken, klaar. Influencer Gracie Norton heeft een online hit met haar Sleepy Girl Mocktail, een mix van puur kersensap, magnesiumpoeder en frisdrank.
Tryptofaan
Maar, werkt het ook echt? De collega's van Nina vroegen het aan de auteur van het boek ‘Slaap, het nieuwe medicijn’ prof. dr. Johan Verbraecken (UZA). Over kersen en magnesium zijn de meeste slaapexperten het al eens: in theorie zijn die gelinkt aan een betere slaap.
“Kersen eten voor het slapengaan wordt vaak getipt voor een goede nachtrust. In kersen zit namelijk tryptofaan. Dat is een aminozuur dat ons lichaam omzet naar melatonine. En melatonine is dan weer het belangrijkste slaaphormoon dat ons helpt indommelen. Alleen zul je héél wat kersen of kersensap moeten eten en drinken om effect te voelen.”
Magnesium
Niet heel realistisch, dus. In magnesium gelooft de slaapexpert dan net iets meer. “Dat is een ingrediënt waarvan we weten dat het zorgt voor meer ontspanning. Al is er ook hier een kanttekening”, waarschuwt dr. Verbraecken. “Magnesium zal niet bij iedereen werken, want het hangt sterk af van waarom je moeilijk in slaap raakt. Is dat door spanning en stress? Dan zit je goed. Ligt er een andere reden aan de basis, dan ben je eerder niet geholpen met magnesium.”
Haarlemmerolie
Hij adviseert verder voor de frisdrank een suikervrije variant te kiezen, omdat je van suiker juist weer een energiekick(je) krijgt. Dat geldt ook voor het kersensap. Kortom: de mocktail is er vermoedelijk eentje in de categorie Haarlemmerolie...
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
Wat anderen nu lezen
Zomer, zonkracht en de handige huidmonitor-app
Waarom er veel te zeggen is voor zo puur mogelijk eten
Glucose: zó krijg je grip op de suikerachtbaan
Zomers weer: wat te doen aan chub rub en boob sweat?
Zó helpt een beetje lichaamsbeweging bij chronische pijn
Binge Eating is de meest voorkomende eetstoornis...
Langer jong: antioxidanten versus vrije radicalen
De 5 fasen van de overgang: dit kun je verwachten
Moet je nieuwe kleding eerst wassen of niet?
Kan je aankomen als je niet lang genoeg kauwt op wat je eet?