• Fit50

10 faux pas die je beter voorkomt in een fitnessles

fitness vrouwen les

'Het is geen me-time, het is we-time.'

Een fitnessles is een leuke manier om iets aan je conditie te doen. Een docent als voorbeeld is altijd prettiger dan meedoen met een filmpje, je wilt niet onderdoen voor de anderen, het is redelijk betaalbaar en het is vaak een vrolijke boel, zoals bij zumba.

En het wordt allemaal nog prettiger als iedereen zit een beetje aan de etiquette houdt. "Veel mensen zien een fitnessgroep als 'me-time', maar het is 'we-time' zegt etiquette-expert Nick Leighton van de podcast Were You Raised By Wolves? in de Huffington Post. En hij heeft goede tips om het voor iedereen een prettige ervaring te maken.

  1. Arriveer bij voorkeur een paar minuten te vroeg, neem je plaats in en leg klaar wat je nodig hebt aan een matje, water of elastische banden, zodat de instructeur meteen kan beginnen. Heen en weer lopen of te laat komen is storend voor de hele groep. Geen jassen en tassen meenemen, die horen in je locker. Zo heeft iedereen de ruimte in de zaal.
  2. Moet je per se eerder weg, neem dan de plek die het dichtst bij de deur is, om zo geruisloos mogelijk te kunnen vertrekken.
  3. Bijpraten doe je bij de watercooler of de juice bar, maar niet in de les – dat is niet het moment om te socializen.  
  4. 'Handdoekjes leggen' om een plekje voor een bevriende laatkomer te reserveren is not done. Wie op tijd is, heeft de eerste keuze.
  5. Laat je telefoon in je locker. Kun je dat niet over je hart verkrijgen, zet het toestel op stil en kies een plek achteraan, dicht bij de deur, voor het geval je even de zaal uit moet om een gesprek aan te nemen.
  6. Een groepsles is iets anders dan een work-out met een personal trainer. Eis niet teveel één op één tijd met vragen op, boek een privéles als je behoefte hebt aan meer begeleiding, bijvoorbeeld in verband met een blessure. Zo hou je de les niet onnodig op en voorkom je dodelijke blikken via de spiegel.   
  7. Hou er rekening mee dat niet iedereen evenveel conditie en coördinatie heeft. Ben je een beginner, dan is het fijn als je achteraan gaat staan om de anderen te kunnen volgen en een oefening onder de knie te krijgen.
  8. Andersom is het volslagen ongepast om iemand die (nog) niet soepel kan meekomen te bestoken met geërgerde zuchten of rollende blikken.
  9. Maak ook geen opmerkingen over iemands gewicht of lichaamsvorm: iedereen mag er zijn, kliekjes vormen is niet chic en denk niet dat de ander het niet meekrijgt: door de spiegels ziet iedereen álles. Wel aardig is achteraf aanbieden een oefening of beweging even samen te doen, om 'm onder de knie te krijgen #doeslief  
  10. Heb je tijdens de les spullen van de sportschool gebruikt, altijd even afsprayen en schoonvegen met de materialen die daarvoor staan, dat is wel zo hoffelijk tegenover de volgende groep.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in