/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F04%2Fl17ulQuzqOJPyc1744359281.png)
Marije: 'Tijdens mijn groepsles kleurde mijn fitnessmat rood'
“Ik zit, zoals ze het noemen, in de perimenopauze. Eerder ervoer ik beginnende overgangsklachten zoals nachtelijk zweten (en daardoor slaapproblemen), stemmingswisselingen, spier- en gewrichtspijn, angstgevoelens en een droge huid en slijmvliezen. Ik vond het moeilijk om daarmee om te gaan, omdat het mijn dagelijks leven erg beïnvloedde.
Doordat mijn leefstijl in de basis (voeding, beweging, slaap) al heel goed was, ben ik – via een overgangsconsulent en mijn huisarts – begonnen met HST (Hormoon Substitutietherapie). Dat heeft mij enorm geholpen: de meeste klachten zijn volledig verdwenen. Ik kan dit echt van harte aanbevelen aan andere vrouwen met vervelende klachten.
Ook simpele leefstijlaanpassingen hebben me geholpen, zoals: dagelijks wandelen, bepaalde supplementen innemen, voeding die de bloedsuiker stabiel houdt én – minder leuk – stoppen met alcohol...
In de perimenopauze zijn menstruaties vaak onregelmatiger en ook de mate van bloedverlies verloopt grillig. Dat zorgde ooit voor een ongemakkelijk moment: tijdens een groepsles (ik ben sportinstructeur) lekte ik door en kleurde mijn fitnessmat al iets rood… Mijn lieve collega naast me op het podium (ook in de overgang) zag het en fluisterde: ‘Oh jee, kijk uit, je lekt door…’ Gelukkig kon zij het op dat moment van me overnemen. Het grappige is dat het in diezelfde periode ook haar eens overkwam – en ik háár toen juist uit de brand hielp…”
Betty: 'Ik weet precies waar de toiletten zijn'
“Tijdens de overgang ervaar ik verschillende klachten die soms best lastig kunnen zijn. Zo heb ik veel last van transpireren, vooral ’s nachts, maar soms overvalt het me ook ineens overdag. Het voelt dan alsof er speldenprikken door mijn lichaam gaan, wat echt ongemakkelijk is. Ook merk ik een lager libido en ben ik sneller geagiteerd dan normaal. Wat ik ook vaak ervaar, is vergeetachtigheid, wat bijna voelt als ouderdomsdementie. Daarnaast heb ik veel last van haaruitval en ben ik stijver dan voorheen. Mijn spieren voelen strammer aan en ik heb vaker rugklachten.
Daarnaast merk ik dat ik soms minder controle heb bij een volle blaas. Dat heeft me altijd al wat angstig gemaakt, dus ik probeer altijd op tijd naar het toilet te gaan. In de stad weet ik precies waar de toiletten zijn – wat geruststellend is!
Wat mij helpt om hiermee om te gaan? Voor mij helpt om het te negeren en er niet te veel aandacht aan te schenken. Wat betreft kleding: draag iets dat je snel kunt uittrekken, want het is vervelend om in een trui te zitten die je niet snel uit kunt doen, om hem vervolgens weer aan te moeten trekken zodra je het koud krijgt. T-shirts met een jasje zijn voor mij ideaal. Ook slik ik vitaminepillen, zoals energie- en magnesiumtabletten; dat helpt me goed. Een collega van mij gebruikt Metarelex, wat helpt bij stijve spieren.
Fysiek probeer ik twee keer per week naar de sportschool te gaan. Dit geeft me niet alleen een fysieke boost, maar ook een mentale oppepper. Het helpt me om weer verbinding te maken met mijn lichaam en me sterker te voelen.”
Agnieszka: 'De overgang begon pas op mijn 55e'
“Mijn ervaring met de overgang is allesbehalve typisch verlopen. Wat ik had verwacht, is niet gebeurd. In plaats daarvan is het totaal anders gegaan.
Toen mijn menstruatie stopte op mijn 46e, heb ik mij bij de huisarts gemeld voor een gesprek. Ik had toen al veel gelezen over symptomen van de overgang, zoals opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen en gewichtstoename. Op dat moment had ik slechts lichte overgangsverschijnselen. Toch verliep het gesprek anders dan ik had verwacht. De huisarts schreef mij een lichte hormonenkuur voor. Na een aantal maanden ben ik daarmee gestopt, omdat ik me weer goed voelde. Misschien juist dankzij die kuur?
Een aantal jaren gingen voorbij. Ik merkte weinig verandering. Ja, ik leef gezond, rook niet, sport regelmatig en voel me redelijk gelukkig. Verder is iedereen in mijn familie slank, dus het zit in de genen: geen gewichtstoename, nog steeds maat 36. Weinig opvliegers, geen stemmingswisselingen. Ik dacht dat ik de overgang op mijn 50e achter me had gelaten.
En toen begon het alsnog, op mijn 55e. Nachtelijk zweten, opvliegers overdag, stemmingswisselingen. Ik ontdekte dat ik geen koffie meer kon drinken zonder dat er een migraineaanval volgde. Vergeetachtigheid en desoriëntatie. Het ergste vond ik de slapeloosheid – dat had veel invloed op mijn dagelijks functioneren. Ik was moe, prikkelbaar en ervaarde veel stress. Dit gebeurde tijdens de eerste coronalockdown in 2020.
Mijn huisarts verwees me naar de overgangsafdeling van het OLVG in Amsterdam. Ik kreeg een consult met een bekende gynaecologe, gespecialiseerd in overgangsklachten. De afspraken verliepen online, omdat een fysiek bezoek toen niet mogelijk was. Zij vertelde me dat het niet vreemd was dat mijn symptomen pas tien jaar na het stoppen van mijn menstruatie zo heftig werden.
Omdat ik voorzichtig wilde zijn met een nieuwe hormonale kuur, ben ik op haar advies begonnen met kruiden (op basis van fyto-oestrogenen) om mijn hormonen in balans te brengen. Daarnaast gebruikte ik een crème met progesteron, die mij onder andere hielp om een gezond slaappatroon te ontwikkelen. Stap voor stap werden mijn klachten lichter.
Ik ben nu bijna 60 en voel me over het algemeen goed, fit en gezond. Afgelopen jaar ben ik in de Himalaya geweest, op 4000 meter hoogte, en dat is prima verlopen.
Waar ik nog steeds last van heb, is mijn slaappatroon. Als dat even ontregeld raakt – bijvoorbeeld doordat ik een keer te laat naar bed ga – krijg ik een migraineaanval. Ook koffie of sterke thee kan ik niet meer drinken zonder heftige hoofdpijn. Via de huisarts heb ik sterke pijnstillers gekregen, maar ik wil die niet al te vaak gebruiken. Ik ben inmiddels ook gestopt met de progesteroncrème.
Wat wél helpt, is een regelmatig dag- en nachtritme, stress vermijden en veel bewegen. Ik beoefen mindfulness voor rust in mijn hoofd en om deze levensfase te aanvaarden. Niet ertegen vechten, maar juist de positieve kanten ervan zien.
Daarnaast gebruik ik nog steeds fyto-oestrogenen in de vorm van een kruidenpil, en moederkruid (verkrijgbaar bij de natuurwinkel) tegen migraine.
Ik hoop dat ik binnenkort door de overgang heen ben. Ik heb echter gelezen dat het twintig jaar kan duren. Dat lijkt mij erg lang. Ik kijk ernaar uit om op een dag weer een kopje koffie te kunnen drinken – zonder migraine!”
- Adobe Stock