Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Cardioloog legt uit: zo voorkom je een 'vakantiehart'

Op je vakantie wil je natuurlijk lekker genieten en wordt er meestal niet echt gelet op de calorieën. Hartstikke logisch toch? Echter, het kan zo zijn dat deze iet wat ongezondere levensstijl van invloed is op de gezondheid van je hart.

vakantiehart

Op vakantie even lekker losgaan? Snappen we. Maar pas op dat je het niet té bont maakt, waarschuwt cardioloog Menno Baars in gesprek met Metro. "Je kunt hartritmestoornissen krijgen, zelfs als je verder kerngezond bent. Dat noemen we het vakantiehartsyndroom."

Wat is een vakantiehart?

Het vakantiehartsyndroom – of holiday heart syndrome – treedt op wanneer je hartritme ineens ontregeld raakt. Volgens Baars, cardioloog bij de HartKliniek, gebeurt dit vaak na periodes van uitbundig leven: "Denk aan vakanties, feestdagen of oud en nieuw. Maar eigenlijk kan het altijd toeslaan, zodra je losser leeft dan normaal."

De grootste boosdoeners? "Alcohol, cafeïne, vet eten en stress," somt Baars op. "Je bent niet gewend om dagelijks te drinken en ineens ga je los voor jouw doen. Dat kan voor de ene persoon al het geval zijn bij vier glaasjes bier en bij de ander bij twintig glazen bier, het hangt er vanaf waar je aan gewend bent." Combineer dat met bitterballen, een gebakken ei en weinig slaap, en je lichaam raakt compleet van slag.

Van benauwd tot duizelig

De meest voorkomende hartritmestoornis bij het vakantiehartsyndroom is atriumfibrilleren, ook wel boezemwoelen genoemd. "Een elektrische prikkel raast dan met 300 slagen per minuut door je hartboezems. Je hartslag aan de pols kan oplopen tot 200, zeker bij inspanning," legt Baars uit. "Daar kun je hondsberoerd van worden."

Symptomen variëren van hartkloppingen tot benauwdheid, duizeligheid of een vervelend gevoel op de borst. "Soms duurt het tien seconden, soms uren. En sommige mensen voelen er amper iets van – dat maakt het verraderlijk."

Jong of oud – het maakt niet uit

Volgens Baars treft het syndroom jong en oud. "Juist jongeren denken vaak: mij overkomt dit niet. Maar ook zij zijn kwetsbaar, zeker bij bingedrinken. En het ene hart is nu eenmaal gevoeliger dan het andere. We vermoeden dat stressgevoeligheid daarin meespeelt."

En nóg een valkuil: de klachten ontstaan vaak pas later. "Niet op de avond zelf, maar de volgende dag of zelfs nog later. Dan leg je het verband met die gezellige avond niet meer."

Wat kun je doen?

Wie denkt dat hij een vakantiehart heeft, hoeft niet meteen 112 te bellen. "Blijf rustig, drink veel water en vermijd stress. Meestal gaat het vanzelf over. Maar registreer het wel – bij herhaling is een bezoek aan de arts echt nodig."

Voorkomen? "Drink met mate, eet normaal en las rustmomenten in," adviseert Baars. "Een glaasje water tussen de drankjes helpt al veel. Je hoeft je vakantie echt niet te verpesten, maar hou het leuk én gezond."

Happy 50
  • Metro
  • Adobe Stock