Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

6 manieren om je 50+ brein jong te houden

Wist je dat je brein krimpt naarmate je ouder wordt? Dat kan al vanaf je 30e beginnen. Gelukkig zijn er een aantal manieren om je brein zo gezond mogelijk te houden.

brein

Voordat we je de tips en tricks geven om je brein zo jong mogelijk te houden, leggen we je eerst even kort het verouderingsproces van het brein uit. Vanaf onze geboorte ontwikkelt het menselijk brein zich razendsnel en bereikt het pas volledige volwassenheid rond de leeftijd van 25 jaar. Daarna begint het onvermijdelijke verouderingsproces.

Wanneer begint cognitieve achteruitgang?

Nieuw onderzoek wijst uit dat onze hersenen niet geleidelijk, maar in drie fasen verouderen: op 57-, 70- en 78-jarige leeftijd. "Dit betekent niet dat cognitieve achteruitgang direct merkbaar is, maar het laat zien dat hersenveroudering eerder begint dan we dachten," legt dr. Harry Jarrett, hoofd wetenschap en onderzoek bij gezondheidsmerk Heights uit aan Stylist.co.

"Hersenatrofie (krimp) begint al in onze 30er en 40er jaren," zegt dr. Jarrett. "Door de complexe wisselwerking tussen aanpasbare risicofactoren en genetica is het moeilijk een exacte leeftijd te koppelen aan cognitieve achteruitgang." Dr. Lafina Diamandis, huisarts en oprichter van Deia Health, vult aan: "Het geheugen kan bijvoorbeeld halverwege het leven beginnen af te nemen, terwijl de woordenschat intact blijft. Veranderingen in de hersenen die samenhangen met aandoeningen zoals dementie zijn soms al 20 jaar voor de eerste symptomen zichtbaar."

Wat zijn de signalen?

Volgens hersen- en cognitie-expert Natalie Mackenzie zijn de eerste tekenen vaak subtiel: "Denk aan veranderingen in geheugen, aandacht en verwerkingssnelheid. Meestal worden deze verschijnselen merkbaarder rond 60 en duidelijker na 70."

Hoe kun je hersenveroudering tegengaan?

Volgens dr. Jarrett kunnen eenvoudige aanpassingen in levensstijl helpen het risico op cognitieve achteruitgang te verminderen. "De manier waarop je hersenen verouderen, wordt sterk beïnvloed door omgevingsfactoren. Door hier bewust mee om te gaan, kun je je cognitieve gezondheid langer behouden."

De tips op een rijtje

1. Blijf lichamelijk actief

Of je nu regelmatig in de sportschool staat of af en toe voor een flinke wandeling gaat: beweging is hartstikke belangrijk om je hersenen te beschermen. Zo is het zelfs bewezen dat mensen die een actief beroep hebben, gezondere hersenen hebben dan mensen die zittend werk doen. "Beweging helpt om vaardigheden te ontwikkelen, zoals dingen onthouden hoe snel je denkt en om beslissingen te nemen", legt Mackenzie uit.

2. Eet gezond

"Het aannemen van een compleet voedzaam, plantaardig dieet dat rijk is aan fruit, groenten, omega 3, magere eiwitten, volle granen, peulvruchten en noten en zaden ondersteunt de gezondheid van de hersenen en hart- en bloedvaten en kan helpen om het risico op dementie te verminderen," zegt Dr. Diamandis.

3. Focus op goede slaap

"Slaap is essentieel voor de gezondheid van de hersenen", vervolgt Dr Diamandis. "Prioriteit geven aan slaap, naast het aanhouden van een consistent slaapschema en het vinden van manieren om je slaapkwaliteit te verbeteren, kan het risico op cognitieve achteruitgang verminderen. Probeer een kalmerende afslankroutine of beoefen meditatie of yoga voor je naar bed gaat."

4. Zorg voor goede sociale banden

Goede sociale connecties, zoals vrienden of kennissen zijn de sleutel tot gezond ouder worden. "Mensen met sterke sociale banden en bevredigende dagelijkse activiteiten hebben de neiging om langer en gezonder te leven", zegt Dr Martin Thornton.

5. Ga regelmatig naar de dokter voor een check-up

Ook als je geen klachten hebt, kan het zijn dat je wellicht aanleg hebt voor een aandoening. "Veel van onze gezondheid hangt met elkaar samen en aandoeningen zoals hoge bloeddruk, diabetes type 2 en een hoog cholesterolgehalte kunnen allemaal invloed hebben op de gezondheid van onze hersenen", zegt Dr. Thornton. "Routinecontroles helpen om deze in een vroeg stadium op te sporen, zodat ze kunnen worden behandeld voordat ze je cognitieve functie beïnvloeden."

6. Verlaag je stressniveau

Last but not least, probeer je stressniveau laag te houden. Dit is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan, maar langdurige stress beïnvloedt de hersenfunctie en kan ons risico op het ontwikkelen van bepaalde aandoeningen verhogen.

"We leven in een wereld waaraan het menselijk brein niet goed is aangepast en als gevolg daarvan ervaren en normaliseren we zeer hoge stressniveaus", zegt Dr. Diamandis. Het is belangrijker dan ooit om manieren te vinden om even tot rust te komen. Dat kan zijn door lichaamsbeweging, creatieve hobby's, meditatie of tijd doorbrengen in de natuur. "Het nemen van regelmatige 'hersenpauzes' om niets te doen, te dagdromen en de hersenen te laten rusten van de constante stimulatie is ook van vitaal belang." Duidelijk!

Happy 50
  • Stylist.co
  • Adobe Stock