• Lifestyle

Wies heeft een haat-liefde verhouding met de zon: 'Ik word bloednerveus van die zonschade-terreur'

Wies heeft een haat-liefde verhouding met de zon: 'Ik word bloednerveus van die zonschade-terreur'

Ik weet het: wit is het nieuwe bruin. De hele dag bakken in de zon is niet meer van deze tijd. Maar geloof me, ik ben echt veel leuker als ik bruin ben. Het is niet dat ik wit niet mooi vind, sterker nog, het kan prachtig zijn. Kijk maar naar Carice van Houten met haar wit porseleinen gezichtje. Sneeuwwitje is er niks bij. Maar mijn wit komt uit een heel andere kleurstaal.

Ik ben bleek, een beetje grauw zelfs, en dan ben ik ook nog eens niet egaal bleek. Ik heb rode vlekken om mijn neus, en mijn voorhoofd heeft weer een andere kleur dan mijn wangen. Als ik geen foundation op doe, vragen mensen mij of ik me wel goed voel. Leuke witte benen heb ik ook al niet. Nog niet zo lang geleden vroeg iemand mij wanneer het gips eraf mocht.

Lees ook: Wies heeft een totaal verkeerd zelfbeeld

Met een beetje kleur zie ik er al zoveel frisser en gezonder uit. Dan kan ik echt een lekker stuk zijn. En omdat ik er beter uit zie, voel ik me ook veel beter. Het hoeft echt niet Zandvoort-bruin te ze zijn, van een sunkissed huidje knap ik al flink op. Nu heb ik de pech dat ik heel moeilijk bruin word. Ik moet een week in de zon liggen, wil je verschil zien. Als ik, net als veel vriendinnen, genoeg had aan een paar uurtjes in de tuin werken, dan had ik helemaal geen probleem gehad. Niet dat ik het vervelend vind om dagen achter elkaar in de zon te liggen, sterker nog, ik vind flink bakken ongeveer het lekkerste wat er bestaat. Dus dat is het niet, het probleem is dat lang bakken niet goed is.

Ik word bloednerveus van die zonschade-terreur. Vroeger had ik er geen last van. Lag ik heerlijk onbezorgd op het strand met liters olijfolie naast me. Met wat druppels jodium erin, want daar werd je het bruinst van. Nu denk ik continu: het is slecht en ik krijg er rimpels van. Ik kan je vertellen: dat is niet bepaald relaxed zonnebaden. Als ik naar mijn moeder van 85 kijk, zie ik wat de zon kan aanrichten. Haar armen zijn droog en gerimpeld, maar haar lichaam is prachtig glad en egaal. Heel jong zelfs. Die huid heeft nauwelijks de zon gezien. Goed insmeren met zonnebrandcrème met een hoge factor is natuurlijk het devies. Dat snap ik ook wel, uit angst smeer ik mijn gezicht zelfs iedere dag in met factor 50, maar daar worden we niet bruin van. Dan moet ik twee keer zo lang in de zon zitten om hetzelfde resultaat te krijgen en daar krijgen we weer meer rimpels van. Bovendien schijnt het gesmeer met die zonnebrandmiddelen ook niet heel gezond te zijn.

Ik wil gewoon genieten van de zon, niet me de hele tijd schuldig voelen, niet de hele tijd bang zijn om nog meer rimpels te krijgen. Kunnen we daar niet wat aan doen? Kan iemand een groot wetenschappelijk onderzoek doen waaruit blijkt dat zonnen ongelooflijk goed is en dat je er ook nog eens jonger van wordt? En doe eigenlijk ook maar wat strakker. Ik ga ondertussen even op vakantie, naar het zonovergoten Menorca.

Wies Verbeek

Wies Verbeek