• Lifestyle

Wies goes Ageless: Zijn voedingssupplementen écht nodig?

Door Wies Verbeek
Wies goes Ageless: Zijn voedingssupplementen écht nodig?

Tot een paar jaar geleden stond ik nogal sceptisch tegenover voedingssupplementen. Nu ik er steeds meer over lees, begin ik toch te twijfelen. Juist omdat ik ouder word. Vriendinnen om me heen hoor ik steeds vaker zeggen dat ze vitamine D en magnesium slikken. Ook hoor ik veel goeds over vitamine B12 en Q10. Maar is ‘bijslikken’ echt nodig? En welke voedingssupplementen zijn belangrijk voor vrouwen boven de, pakweg, 45?

Hoewel ieder persoon verschillend is en vitaminen op een andere manier opneemt,  valt er wel iets gemeenschappelijks te zeggen over die 45-plussers.

Deze vitaminen zijn extra interessant voor 45+ vrouwen

Doordat bijvoorbeeld de huid minder elastisch wordt, de afvalstoffen zich meer ophopen, de kans op hart- en vaatziekten groter wordt en er minder vitamine B12 opgenomen wordt, worden bepaalde vitaminen extra interessant voor deze groep.

Experts noemen antioxidanten als vitamine A, E, C, Q10 en glutathion en de vitaminen K2 en B12.

Wil je precies weten welke vitaminen je extra kunt gebruiken, dan moet je een uitgebreid bloedonderzoek laten doen met een vraaggesprek. Dat kan bij een kliniek bijvoorbeeld.

Op naar de honderd

Eenduidige richtlijnen zouden voor mij nu gemakkelijker zijn. Gelukkig zijn er ook experts die zweren bij een duidelijk vitaminelijstje voor iedereen die ouder wordt. Zo geeft wetenschapsjournalist Pim Christiaan in zijn boek Masterplan Voeding Vitaminen Verjonging aan dat een aantal vitaminen essentieel is om gezond oud te worden. Hij noemt het ‘slikken voor gevorderden’.

Gelukkig kun je niet snel te veel van iets slikken. Met vitamine K, A, D en E moeten we voorzichtig zijn, dat leerde ik al op school. Maar dan blijft er natuurlijk nog genoeg over. Vandaar dat ik tot de conclusie ben gekomen dat ik er toch maar eens aan moet, aan die voedingssupplementen. Hap, slik, óp naar de honderd!

Welke supplementen kunnen je helpen?

Vitamine K2 2,5 mcg per kilo lichaamsgewicht per dag

Vitamine K2 zorgt ervoor dat verkalkte bloedvaten soepeler worden, beschermt tegen botontkalking en zou ook nog een remmend effect hebben op rimpelvorming.

Omega-3 (visolie), 360 mg

Als je tweemaal per week vette vis eet, is suppletie niet nodig. De visvetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) houden vaten en brein gezond. Daarnaast zou visolie spierverlies en vetopslag remmen.

Vitamine D3, 1000 tot 4000 IE (Internationale Eenheid) per dag

D3 zet een rem op allerlei kwalen en ziekten die gepaard gaan met ouder worden, van botontkalking en diabetes tot hart- en vaatziekten.

Vitamine C, Geadviseerd wordt minimaal 200 mg per dag – wat bijna niemand gewoon uit voeding haalt.

C heeft beschermende en helende eigenschappen; het is goed voor huid, hersenen, hart, ogen en botten en het versterkt het afweersysteem.

Magnesium, 350 mg per dag, in te nemen voor het slapengaan

Magnesium beschermt het DNA tegen leeftijdsgerelateerde ziekten.

Foliumzuur 400, mcg per dag

Voor het jong houden van het DNA.

Vitamine B12, 200 mcg per dag

Hoe ouder we worden, hoe minder vitamine B12 we kunnen opnemen. Daarom is extra Vitamine B12 belangrijk. Het speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen, zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel en is een essentiële factor voor de groei.

Age-essentials

Naarmate we ouder worden, maakt het lichaam steeds minder vitamineachtige stoffen zoals co-enzym Q10 en alfa-liponzuur aan. Daardoor worden we steeds afhankelijker van voeding als bron van deze age-essentials.

Na je veertigste, ruwweg, is de lichaamseigen aanmaak van deze stoffen zo ver gedaald dat ’t zinvol kan zijn om ze met supplementen aan te vullen. Het gaat om: Q10, alfa-liponzuur, carnosine, glucosamine en n-acetylcysteine.

Deze sterren doen het ook!

Veel sterren slikken vitaminen en mineralen om jong te blijven. Gwyneth Paltrow (44) heeft zelfs haar eigen vitaminelijn, Goop Wellness, met vitaminepillen voor allerlei categorieën vrouwen, zoals vrouwen in de overgang en drukke vrouwen die wel wat weerstand en energie kunnen gebruiken. De pillen heten Balls in the Air.

Wies goes Ageless: Zijn voedingssupplementen écht nodig?

Helen Mirren (73) zegt haar vitale lijf te danken te hebben aan 'vitamin pills, exercises and a healthy diet’.

Wies goes Ageless: Zijn voedingssupplementen écht nodig?

Victoria Beckham (44) spant wel de kroon met naar verluid de meer dan zestig voedingssupplementen die ze dagelijks slikt: 22 aminozuren, 12 vitaminen en 28 mineralen. Ze is ervan overtuigd dat die voor haar jeugdige look zorgen.

Wies goes Ageless: Zijn voedingssupplementen écht nodig?

(Bron: Masterplan Voeding, Vitaminen, verjonging). Beeld: ANP/Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Wies Verbeek

Wies Verbeek