Wies goes ageless: Wat doen stille ontstekingen?

Wies goes ageless: Wat doen stille ontstekingen?

Steeds vaker lees ik over stille ontstekingen, ook wel laaggradige ontstekingen genoemd, termen die ik een paar jaar geleden nog nauwelijks tegenkwam. Vooral op buitenlandse Healthy Aging-sites wordt er volop over ‘(lowgrade) inflammation’ en de ernst ervan gesproken. Het lijkt bijna een hype. Vanwaar opeens al die aandacht en hoe serieus moeten we die stille ontstekingen nemen?

Wat zijn stille ontstekingen?

Eerst maar eens beginnen met wat stille ontstekingen zijn. Bij een gewone ontsteking, denk ik aan een keelontsteking of een ontstoken wond, heelt het lichaam zichzelf. Stel je hebt een wond aan je voet die vurig en rood wordt. De ontsteking die ontstaat is een reactie van het immuunsysteem. Het zorgt ervoor dat bacteriën en andere indringers weggewerkt worden.

In dit geval is de ontsteking zelf dus onze redder, hij maakt ons beter. Een stille ontsteking is totaal iets anders en maakt ons niet beter maar juist zieker.

Ze kunnen op verschillende plekken in ons lichaam voorkomen zonder dat we er ook maar iets van merken. Geen koorts, geen pijn, niks. Cellen en weefsels raken erdoor beschadigd en het immuunsysteem kan uitgeput raken. Wetenschappers zijn het erover eens dat stille ontstekingen aan de basis staan van vrijwel alle typische welvaart- en ouderdomsziekten zoals hart-en vaatziekten, diabetes type 2 en Alzheimer.

Hoe kom je er vanaf?

Dat klinkt dus allemaal best verontrustend. Maar hoe komen we aan die laaggradige ontstekingen en nog belangrijker hoe komen we ervan af? Om daar het fijne van te weten te komen raadpleeg ik professor Experimentele Interne Geneeskunde Casper Schalkwijk die veel met het onderwerp te maken heeft.

“Het is niet altijd duidelijk waardoor stille ontstekingen ontstaan maar zeker is dat overgewicht stille ontstekingen in de hand werkt. Vetweefsel, zeker rondom de buik is een haard voor ontstekingscellen. Daarnaast zijn stress, een ongezonde levensstijl, denk aan alcohol en roken, ook belangrijke veroorzakers.”

Maar ongezond leven is niet iets van de laatste jaren waarom horen we er opeens zoveel over? Dat komt omdat we nog maar sinds twintig jaar kunnen meten of iemand met stille ontstekingen te maken heeft. 

Als we willen weten of iemand een ontsteking heeft in het lichaam - bijvoorbeeld een blinde darmontsteking of andere infectie- dan wordt even een simpele bloedtest gedaan en gekeken naar de CRP- waarde. Hoe hoger de CRP-waarde hoe meer je te maken hebt met ontstekingen. Sinds kort kunnen we ook hele lage CRP waardenverschillen meten.

Er bestaat geen medicijn, maar wat kunnen we zelf doen? “Best veel. Stille ontstekingen hebben invloed op ons verouderingsproces, maar we hebben de mate van de groei zelf in de hand. We kunnen de waarden beïnvloeden en verlagen. Er zijn namelijk steeds meer aanwijzingen dat gezonde voeding en een gezonde leefstijl stille ontstekingen te lijf kunnen gaan en kunnen voorkomen."

Welke voeding is goed om stille ontstekingen te voorkomen?

  • Natuurlijke voedingsmiddelen
  • Vitamine D
  • Omega 3 vetzuren
  • Veel groente, vers fruit en vis
  • Voeding rijk aan flavonoïden zoals groene thee, broccoli en kool
  • Eet gevarieerd: onvolwaardig of eenzijdig voedsel kan tekorten aan voedingsstoffen veroorzaken
  • Mijd suiker en ongezonde koolhydraten
  • Mijd kunstmatige voedingsstoffen
  • En vergeet niet te ontspannen: Een te hoog gehalte van het stresshormoon cortisol werkt ontstekingsbevorderend.

Beeld Wies: Stef Nagel

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in 

Wies Verbeek

Wies Verbeek