• Lifestyle

Wies blogt: "Sorry baas, maar af en toe móét ik even kijken of de nieuwe collectie er al is."

Wies blogt: "Sorry baas, maar af en toe móét ik even kijken of de nieuwe collectie er al is."

Een op drie Nederlanders shopt online onder werktijd, staat er bovenaan het persbericht* dat net binnenkomt. Ongelooflijk, wat veel.

Niet dat ik zelf een brave Hendrika ben, want ik kijk zo en nu en dan ook op Zara.nl op mijn werk (ja sorry baas). Gewoon als ik heel even moet ontspannen tussen twee klussen door. En ik kan er ook niks aan doen, want ik ben verslaafd aan Zara.

Wat niet in het persbericht staat, is of die mensen ook echt tot aankoop overgaan. Dat zou ik best knap vinden. Ik zie het al voor me dat ik hier met mijn bankpas en identifier allerlei kledingstukken zit af te rekenen en dat een collega dan vraagt hoe het mijn tekst zit en dat ik dan zeg: ‘Wacht, ik moet even dit afhandelen, straks hebben ze mijn maat niet meer.’ Dat gaat mij toch net iets te ver.

Privé-activiteiten op het werk

Ook staat er in het bericht dat 80 procent van de ondervraagden onder werktijd weleens online privé-activiteiten uitvoert. Dat doe ik ook en ik voel me er niet eens schuldig over (ja weer sorry, baas) Soms moet ik even kijken of er belangrijke mails zijn binnengekomen of maak ik een afspraak bij de huisarts of kapper. Wel zo handig.

Maar uitgebreid met vriendinnen mailen of appen doe ik dan weer niet. Puur uit eigenbelang, omdat ik geen zin heb om ‘avonds nog werk te doen wat niet af is, omdat ik zat te mailen.

Mijn moeder belt rustig voor een kletspraatje

Mijn moeder daarentegen denkt dat tijdens het werk echt alles kan. Ze belt gewoon rustig overdag om een kletspraatje te maken. Zelfs als ik zeg dat ik niet kan bellen omdat ik op mijn werk zit, praat ze rustig verder over wat ze aan zal doen op de verjaardag van een vriendin.

En regelmatig geeft ze me een stom raadsel alsof ik niks beters te doen heb. ”Je raadt nooit wie er vanochtend op de stoep stond?!’ ‘Maar mam,’ probeer ik dan weer: ‘ik zit op mijn werk!’ Meestal kap ik het gesprek af terwijl zij nog zit te kletsen. ‘Doeg, ik bel je vanavond wel even.’

Browsergeschiedenis

77 procent van de mensen die zeggen dat ze online privé-dingen doen op het werk zouden het prima vinden wanneer hun werkgever in hun browsergeschiedenis kijkt. Ze hebben dus niet echt wat te verbergen.

Een vriendin van mij die hier bij een Amerikaans bedrijf werkt, denkt daar heel anders over. Je mag haar nooit, maar dan nooit een privémail op haar werkadres sturen, omdat ze bang is dat ze opgepakt wordt. Een beetje voor de lol surfen op het internet durft ze al helemaal niet, omdat ze heeft gehoord dat de automatiseringsafdeling regelmatig kijkt wat je aan het doen bent.

Een heleboel sites zijn sowieso voor de werknemer geblokkeerd. Dat vind ik dan weer het andere uiterste. Belachelijk eigenlijk.

Research... jaja

Het fijne van journalist zijn is dat je altijd kunt zeggen dat je research aan het doen bent voor een artikel.

Maar andersom kan het ook rare dingen opleveren. Ooit moest ik een verhaal schrijven over een pornosite – maar dus echt hè!- ga dat maar eens uitleggen aan al die collega’s die dan langslopen.

*: Het onderzoek werd uitgevoerd door Panelwizard onder 1073 werkende Nederlanders, in opdracht van Acties.nl.

Wies Verbeek

Wies Verbeek