Wies blogt: "Dit is het allerbeste anti-aging middel"

Wies blogt: "Dit is het allerbeste anti-aging middel"

Niks zo interessant als het onderwerp Healthy Aging. Ik fleur al op als ik lees dat je met een béétje beweging en gezond eten een kleinere kans hebt op hart- en vaatziekten en dementie. De belangstelling komt natuurlijk voort uit mijn eigen wens om zo lang mogelijk fris en fruitig te blijven.

Jezelf koppelen aan Healthy Aging heeft ook een nadeel. Mensen verwachten al gauw dat jij weet hoe je huppelend en scherp de negentig haalt. Zul je net zien dat ik vroeg het loodje leg. Ik hoor de speeches al op mijn begrafenis: ‘Ze had het nog wel zo vaak over gezond ouder worden, wat sneu nu toch.’

Of juist ik krijg vroeg te maken met osteoporose, hartkwalen, artrose of dementie. Die kans bestaat natuurlijk altijd. Ik vraag me af of ik dan nog wel zo enthousiast al die boeken en tips wil lezen over een jong en fit leven.

Lees ook: Waarom vijftigers hip, hot and happening zijn

Ik heb zoveel vrienden die geplaagd worden door ziekten. Zoals mijn vriendin, die op haar 50ste eindelijk haar borsten liet verkleinen en er toen achter kwam dat ze borstkanker had en nog wel een erfelijke variant ook. De nieuwe borsten waar ze zo trots op was, moesten meteen worden verwijderd, net als haar eierstokken en eileiders.

Mijn broer en een vriend (nog lang geen 60) die Parkinson hebben, een wandelvriendin die niet meer lang kan wandelen omdat ze last heeft van artrose in haar voeten.

Drie (!) vrienden die al voor hun 50e een hartinfarct hebben gehad.  Allemaal ‘jonge’ mensen die echt niet rokend, patatvretend en op de bankhangend de dag doorbrengen. Met andere woorden: je kunt wel leuk een beetje gezond lopen doen, maar uiteindelijk mag je van geluk spreken als je niets overkomt.

Cliché

Ik zag laatst zo’n heerlijk kitschere tegel met de spreuk: 'Als je gezond bent heb je duizenden wensen, als je ziek bent maar één'. Het is een cliché van heb ik jou daar, een voor een teiltje, maar ondertussen is het natuurlijk zo ontzettend waar.

De lijn tussen een sprankelend, energiek leven en een kwetsbaar, zorgelijk leven is zo dun. Er hoeft maar even iets tussen te komen, of het leven ziet er een keer heel anders uit.

De afgelopen nachten heb ik niet of nauwelijks geslapen, vraag me niet waardoor. Het kan de maanstand, hormonen of weet ik wat zijn, maar ik lag dus te stuiteren in mijn bed.

Overdag ben ik geprikkeld, moe en lusteloos. Opeens heb ik geen zin in sporten en creatief zijn. Weg is de energieke Wies. Ik weet dat dit overgaat en dat ik snel weer een grote mond heb, maar het doet me weer realiseren hoe ongelooflijk dankbaar je mag zijn als je gezond bent.

Van alles wat je kunt doen op het gebied van leuk ouder worden, is genieten en blij zijn om wat je hebt en kunt het allerbeste anti-aging middel dat er bestaat. Ik zeg: laten we er een tegel van maken.

Wies Verbeek

Wies Verbeek