Ongelooflijk! Wel 8 uur achter elkaar!

Ongelooflijk! Wel 8 uur achter elkaar!

Wies (52) vindt bewegen heel belangrijk. Ook al krijgt ze zelf geen voldoende van de Gezondheidsraad, ze is dol op hun nieuwe beweegrichtlijnen.

Hup, naar de sportschoolAfgelopen week kwam de Nederlandse Gezondheidsraad met nieuwe beweegrichtlijnen. De raad adviseert de minister om mensen meer te laten bewegen en minder te laten zitten.2,5 uur per week matig intensief bewegen is het devies. Op zich niet heel ingewikkeld want daar wordt bijvoorbeeld wandelen, fietsen en tuinieren onder verstaan. Daarnaast is het de bedoeling dat je twee keer per week iets aan krachttraining doen. Dat hoeft geen uur fitness op een sportschool te zijn, maar gewoon een paar spier- en botversterkende oefeningen, zoals push ups, herhaaldelijk opstaan vanuit zit, gewichtjes heffen en traplopen.

Meer bewegenJe mag het betuttelend vinden dat de overheid zich bemoeit met hoe en hoeveel we bewegen, maar hé het is slechts een advies en een beetje meer bewegen levert zoveel voordelen op. Het risico op chronische ziekten als diabetes en, hart- en vaatziekten, botbreuken en depressieve symptomen wordt er aanzienlijk door verlaagd.Ik zou een goede ambassadeur voor de raad zijn, niet om mensen een les te lezen, we weten immers allemaal al lang dat we moeten bewegen, maar omdat ik zelf zo enthousiast ben over wat sporten met je doet. Ik voel me er zoveel fitter door. Waarom zouden we niet wat meer bewegen als we weten dat je er langer gezond door blijft.

Uit die stoel!Ik weet het antwoord ook; uit je stoel komen is soms zó vervelend. Hoe vaak ik niet moe uit mijn werk kom en totaal geen puf heb om ook maar iets te doen, laat staan een rondje te gaan hardlopen. Toch doe ik het omdat ik weet dat ik ervan opknap. Zowel direct na het rondje als op langer termijn. En zo sport ik 4 keer per week: 1 keer hardlopen, 1 keer krachtraining op apparaten en ik volg 2 keer per week een lesje bodyshape. Mocht je me al lichtelijk gaan haten vanwege dit onuitstaanbaar goede gedrag, nergens voor nodig want ook ik krijg een zware onvoldoende van de gezondheidsraad, want ik zit veel, echt veel te veel op mijn kont. Ik denk dat ik gemiddeld wel 8 uur per dag achter mijn computer zit.  Heel af en toe sta ik op om naar de wc te gaan of koffie te halen maar dat is het wel.

Staand schrijvenDaar gaat mijn goede gedrag. Ik weet dat zitten slecht is maar ik ben zo met mijn aandacht bij mijn werk dat ik gewoon vergeet om op te staan. De raad legt niet uit hoelang je maximaal achter elkaar mag blijven zitten maar wel dat veel zitten hart en vaatziekten in de hand werkt. Dus dat wordt opstaan geblazen. Geen smoezen meer. Ik heb een voorstel: vanaf nu ga ik mijn blogs staand schrijven. Als jullie dan voortaan deze blog staand lezen dan blijven we allemaal fit en jong. Ik denk dat de Gezondheidsraad trots op ons zal zijn.

PS: Ik ben heel benieuwd hoe jij over de nieuwe beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad denkt. Laat het ons weten.

Wies Verbeek

Wies Verbeek