• Lifestyle

Ik krijg het al benauwd als ik zo’n boekje zie

Door Wies Verbeek
Ik krijg het al benauwd als ik zo’n boekje zie

Wies (52) vraagt zich af waar haar handleiding-angst vandaan komt. Ligt het aan de nieuwe apparaten of is het de leeftijd?

Afgelopen week overviel het me weer. Ik had een serieuze camera gekocht om te kunnen gaan vloggen. Dat wil ik al een hele tijd dus ik was erg trots op mijn aankoop. In het weekend nam ik de camera en alle toebehoren mee naar mijn moeder zodat ik eens rustig de gebruiksaanwijzing kon bestuderen. Vol goede moed pakte ik de handleiding in negen verschillende talen, gelukkig was het een dun boekje. De pret was van korte duur want al snel kwam ik erachter dat ik de gehele gebruiksaanwijzing moest downloaden op internet. Dat alleen al bracht mij lichtelijk van slag. Maar toen ik het bestand op mijn scherm zag, raakte ik helemaal in paniek. ‘O, nee, dit ga ik natuurlijk niet begrijpen!’ Ik maande mezelf tot rust: je hebt alle tijd, doe het stapje voor stapje. De eerste paar minuten gingen nog. Ik bekeek de tekening en bestuurde welk onderdeeltje nu wat was. Maar toen ik even naar de volgende pagina’s scrolde, brak het angstzweet me uit. ‘Dit kan ik echt niet. Ik ga nooit leren hoe deze camera werkt.’ Ik voelde me zo ellendig dat ik nog maar een ding kon doen en dat was de computer uitzetten en de camera weer in de doos stoppen. Het hele weekend ben ik er naar van geweest.

Ik weet dat er mensen zijn die in paniek raken van formulieren die ingevuld moeten worden, ik heb het met alle gebruiksaanwijzingen van apparaten. Het gaat altijd om elektrische dingen, met een werk-beschrijving van een Ikea kast maak je mij niet gek, maar een TV instellen of een nieuwe oven installeren kan ik echt niet. Ik raak de controle kwijt door de hoeveelheid tekst. Ik denk alles te moeten begrijpen. Met als gevolg dat ik veel apparaten maar voor een klein deel gebruik. We hebben net een combi-magnetron gekocht waar je in kan bakken en grillen, ontdooien en mooie korstjes kan maken, maar ik weet alleen hoe je de magnetron aanzet. Ik eet mijn vis nog liever rauw dan dat ik die dikke handleiding moet doornemen. Het liefst zou ik bij elk apparaat dat ik koop een mannetje willen hebben dat mij heel rustig de tien belangrijkste functies uitlegt, ik maak aantekeningen en elke keer als ik het ding gebruik staat het mannetje er weer om te kijken of ik het snap. Hij praat tegen me alsof ik een kind van 5 ben en wordt niet boos als ik het dan nog niet begrijp.

Nu woon ik gelukkig samen met een mannetje die alle apparaten meteen snapt zonder ook maar een letter in de gebruiksaanwijzing te lezen. En weet hij het even niet dan werpt hij een blik op de handleiding en hup, alles werkt. Alleen dit mannetje is er niet altijd en hij heeft ook niet het geduld om mij heel langzaam alles uit te leggen. Toen hij zag hoe erg ik van de camera baalde beloofde hij het toestel te bestuderen en het dan rustig met mij door te nemen. Terwijl ik in mijn agenda het “lesje video” plande, vroeg ik me af of ik deze gebruiksaanwijzing-fobie vroeger ook al zo sterk had. Ik kan het me niet echt herinneren. Het zou toch niet ook een ouderdomskwaal zijn hè? Of zijn de apparaten ingewikkelder geworden? Please, twintigers en dertigers, vertel me dat ook jullie hier weleens last van hebben. Ik beloof dat ik een mooi videofilmpje over het item zal maken.

Wies Verbeek

Wies Verbeek