Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Wies Verbeek

Healthy aging is hip & happening

Nouveau's chef lifestyle Wies Verbeek heeft haar eigen platform: blow.nl, oftewel 'n Beetje Leuk Ouder Worden. Op Nouveau.nl deelt ze regelmatig haar ontdekkingen. Deze week: healthy aging.Er gaat geen week voorbij of ik ontvang een persbericht met de aankondiging van een nieuw boek over healthy ...

Wies Verbeek

Nouveau's chef lifestyle Wies Verbeek heeft haar eigen platform: blow.nl, oftewel 'n Beetje Leuk Ouder Worden. Op Nouveau.nl deelt ze regelmatig haar ontdekkingen. Deze week: healthy aging.

Er gaat geen week voorbij of ik ontvang een persbericht met de aankondiging van een nieuw boek over healthy aging. Zelf ben ik ook al verschillende keren benaderd om een BLOW-boek te schrijven (wat er ook zeker gaat komen). Gezond ouder worden, jong blijven, langer leven; nog nooit waren deze onderwerpen zo populair. Niet dat de belangstelling voor vitaliteit en de eeuwige jeugd nieuw is. Al in de klassieke oudheid waren mensen op zoek naar het levenselixer. Zo geloofden de oude Grieken dat het eten van ‘Ambrozijn’ ervoor zorgde dat hun lichaam altijd in perfecte conditie zou blijven.

Meer en ouder

Waarom is dan nu de zucht naar vitaliteit groter dan ooit? Ten eerste omdat we met steeds meer ouderen zijn. Dit jaar is voor het eerst meer dan de helft van de Nederlanders ouder dan vijftig. En het zijn die vijftigplussers die juist gaan merken dat je wel iets moet doen als je een beetje leuk ouder wilt worden. Een twintiger is met veel dingen bezig maar niet met hoe fit hij later zal zijn.  De healthy aging-trend komt ook door het feit dat we steeds ouder worden. De een zal dat leuk vinden, de ander niet, maar niemand heeft zin om de laatste twintig jaar van zijn leven gekweld te worden door nare ouderdomskwalen. Wat hebben we eraan om 100 te worden als we al tien jaar met alzheimer leven of aan bed gekluisterd zijn door hart- en vaatziekten?  En – nog een andere oorzaak – we weten steeds beter hoe we die narigheid zoveel mogelijk buiten de deur kunnen houden. Bevolkingsonderzoeken laten zien hoe onze lifestyle het ouder worden beïnvloedt. We weten het allemaal: iemand die rookt heeft een grotere kans om eerder dood te gaan dan iemand die dat niet doet. Iemand die beweegt wordt gezonder oud dan iemand die de hele dag in de stoel zit. Het idee dat we het voor een groot deel zelf in de hand hebben, zorgt ervoor dat we graag willen weten wàt we allemaal zelf kunnen doen. En dus lezen we alles over fit en gezond ouder worden.

Geen garantie

Natuurlijk is het een illusie om te denken dat we, zolang we maar veel groente en blauwe bessen eten, aan yoga doen en veel wandelen, geheid fit en vitaal blijven. Zo makkelijk is het leven nu ook weer niet. Nare ziekten, lichamelijke ongemakken liggen altijd op de loer, ook al doen we nog zo ons best. Het lichaam is zoveel ingewikkelder dan we vaak denken. Zelfs medici en celbiologen hebben geen idee wat sommige van de meest cruciale microscopisch kleine cellen allemaal uitspoken en aanrichten. Volgens ‘healthy aging-sceptici’ (ja die zijn er) kunnen we helemaal geen controle hebben over onze gezondheid en de manier waarop we ouder worden. Het zou ons alleen maar een schuldgevoel geven als we een dag geen groente hebben gegeten of de 10.000 stappen niet hebben gehaald. We zouden het idee kunnen krijgen dat vroegtijdig ziek worden onze eigen schuld is.

Schuldgevoel

Ik herken dat schuldgevoel als ik weer een avond te veel heb gedronken of wanneer ik weer de hele dag achter mijn bureau heb gezeten zonder een stap te zetten, maar om nou helemaal het bijltje er bij neer te gooien en te denken dat we er beter niks aan kunnen doen vind ik veel te ver gaan.

Wat we doen, waar we leven, hoe we eten en hoe vaak bewegen; het staat onomstotelijk vast dat al die factoren grote invloed hebben op onze gezondheid en hoe we ouder worden. De ene wetenschapper heeft het over een eigen aandeel van 80%, de ander van 70%. Hoe dan ook, de invloed is groot. Ik vind het een uitdaging om uit te zoeken hoe kleine veranderingen grote gezondheidsvoordelen opleveren. Soms zijn de effecten  enorm. Vijftigers en zestigers die ongezond leven (denk aan roken, drinken en weinig beweging) kunnen hun kans op dementie zelfs nog met 50% verkleinen als ze gezond gaan leven.  Vijftig procent! Dat is toch ongelooflijk!  Natuurlijk heb je er altijd mensen tussen zitten die ondanks hun gezonde levensstijl toch dement worden, of andersom; mensen die al vretend, rokend en zuipend lachend de 100 halen. Die uitzonderingen heb je altijd. Het gaat om het grote geheel.

Vol energie

Dus doe ik graag iedere ochtend wat oefeningen, eet ik met plezier een bak vol groente en sport ik regelmatig.  Krakkemikkig worden kan altijd nog.  Niet dat ik me dagelijks zit te verheugen op een uur krachttraining, maar ik ben blij dat ik het een paar keer per week kan doen, want halleluja wat is het fijn om je fit en energiek te voelen. En ik merk nu al hoe snel ik aftakel als je het allemaal laat verslonzen. Het heeft echt zin. Zolang je maar niet doorslaat en de boel een beetje relativeert, vind ik al die aandacht voor vitaal blijven dus heel gezond. Hoe meer praktische tips hoe beter.

Beeld: iStock

Bekijk alles van Wies op BLOW

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in