• Lifestyle

Waarom je altijd lipstick op moet doen...

Waarom je altijd lipstick op moet doen...

Niet alleen als je de hele wereld aan kunt, ook als je je minder geweldig voelt. Júist dan.

Want laten we wel zijn: niémand van ons is er ooit van opgeknapt wanneer een partner, kind, moeder, vriendin of collega tegen je zei ‘Jeemeg, wat zie jij er moe/afgetakeld/katerig/ziek uit’. De keren dat dit mij gebeurde, reageerde ik dus ook altijd op dezelfde manier: ‘En bedankt, dat helpt. Not’.

Maar ja, feit is dat ik er die dagen dus ook niks aan had gedaan om te zorgen dat ik er ietsje appetijtelijker uitzag dan de gemiddelde vieze dweil. Ik was opgestaan, onder de douche door gewandeld en met moeite nog wat deo gevonden en een borstel door mijn haar gehaald, maar dat was het dan ook wel. Dus ja, wat verwacht ik dan precies?

Ik vergeet ook nooit meer een collegaatje van vroeger. Altijd druk, druk, druk, want assistente van de directeur, dus alweer druk, druk, druk. Altijd strak in het pak (ja, dat was ergens rond 1997 ook hip) én strak in de make-up. Dus toen zij op een ochtend de afdeling op kwam lopen zónder make-up was ook ik zo’n botterik die vroeg ‘Jôh, ben je ziek?’ Maar nee, gewoon geen make-up op. Toegegeven, ze was ook wel erg van de smoky eyes én bordeaux rode lipstick, gecombineerd met een witte huid en zwart haar dat altijd strak naar achteren zat in een paardestaart (lees: het geheel was altijd ietwat gothic) dus van dat naar niks viel nogal op, maar dan nog...het was niet écht tactvol. Als je dit per ongeluk leest: sorry!

Het bevestigt echter wel wat ik altijd zeg: ‘Doe make-up op, juist als je je beroerd voelt’. Van wie ik die wijsheid heb? Van een heus icoon: Coco Chanel. Één van haar legendarische quotes is:

“If you’re sad, add lipstick and attack”

Waarom je altijd lipstick op moet doen...

Geloof me, het werkt echt zo. Als ik een off-day heb, is het o zo verleidelijk om niks aan mezelf te doen. Haarklem in, ouwe spijkerbroek en een te grote trui plus anti-slip sokken aan, en dat was het wel. Maar elke keer als ik dan in de spiegel kijk, en daar hangen er stiekem best veel van in ons huis, versterkt wat ik zie dat gevoel van onder de dekens willen kruipen. Terwijl, als ik tóch even die paar minuten in mezelf investeer om een fijne crème, een vette laag mascara én een goede lipstick op te doen, ik er ineens heel anders uitzie. Beter. En dan voél je je ook beter. Als je dan naar buiten loopt, is er niemand die je meewarig aankijkt. En ja, dat verschil merk je heus wel.

Als je jezelf goed verzorgt, met ook dat laatste stapje door een mooie make-up aan te brengen dan straal je simpelweg net een beetje meer. Daardoor reageren mensen ook anders op je en jij op hen. En zo krijg je geen vicieuze, maar een virtueuze cirkel. 

Ik ben dus met reden ‘fan’ van Chanel. Los van het feit dat ze de lekkerste parfums ter wereld hebben (‘BEIGE’ anyone?) was Coco Chanel een fabuleuze vrouw met een aantal bijzonder rake quotes die ook vandaag de dag nog steeds waar zijn. En omdat ik de beroerdste niet ben, deel ik een aantal van haar wijsheden met jou:

* Dress shabbily and they remember the dress, dress impeccably and they remember the woman.

* Beauty begins the moment you decide to be yourself.

* A woman can be over dressed, but never over elegant.

* A girl should be two things: who and what she wants

* My life didn’t please me, so I decided to create my life.

* In order to be irreplacable, one must always be different.

* A woman with good shoes is never ugly.

En met stip op één, mijn persoonlijke favoriet:

Waarom je altijd lipstick op moet doen...
Sylvia Schaffrath

Sylvia Schaffrath

Sylvia (1973). Geboren in het Gooi, wonend en werkend in het mooie Zuid-Limburgse Heuvelland. Daar is ze in 2007 naartoe ‘geëmigreerd’ voor de liefde van haar leven. Een ondernemer met zijn bedrijf in het zuiden, dus verhuizen was voor hem geen optie. Sylvia leest zich suf aan nationaal en internationaal nieuws, heeft veel te veel (digitale) abonnementen op magazines en streamingdiensten en koopt meer boeken dan ze lezen kan. Heeft ook een guilty pleasure en dat is royal gossip. Wat ze ook heeft, is een duidelijke mening en die deelt ze onder andere via Nouveau. Meer weten? www.sylvia.nl